Германия ще се възстанови бавно и болезнено от Covid-19

Поръчките в германската индустрия показаха умерено възстановяване през май, но 1/5 от фирмите в най-голямата икономика в Европа се опасяват от изпадане в несъстоятелност. Това засили очакванията за бавно и болезнено възстановяване на германската икономика от пандемията на коронавирус, пише Reuters.

Расте разпространението на Covid-19 в Германия, докато мерките се ...

Германия понесе пандемията по-добре от другите големи европейски страни, като отчете по-малко смъртни случаи от COVID-19, а икономиката ѝ остана сравнително устойчива през над от 6-седмичното блокиране благодарение на щедрите стимулиращи пакети и решението да остави отворени фабриките и строителните площадки, информира expert.bg.

Промишлените поръчки са се повишили с рекордните 10.4% през месец, когато ограниченията постепенно се премахват, почти 1/3 по-слабо от очакваното, попарвайки надеждите за бързо завръщане към динамиката на бизнеса преди кризата.

Коронавирус: В Германия броят на смъртните случаи силно се ...

Рецесията в производствения сектор е преминала най-ниската си точка, но процесът на възстановяване далеч не е приключил, отчитат от германското министерство на икономиката.

Приетите поръчки са с 30.8% по-малко от тези през февруари (последния месец преди да бъдат наложени ограниченията) и са почти с 30% по-надолу спрямо май 2019 г.

Важно! БЛС изброи 6 стъпки как да разпознаем коронавируса веднага

Страховете от бавно възстановяване се засилват от проучване на икономическия институт Ifo, според което 21% от фирмите се опасяват, че пандемията може да ги принуди да прекратят дейността си. Евентуалните масови фалити през следващите месеци със сигурност ще възпрепятстват растежа на икономиката.

Най-засегнат е секторът на услугите, особено туристическия бранш. Около 85% от туроператорите, 76% от хотелите и 67% от ресторантите са заплашени от банкрут.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *