Германската икономика се забавя

Германската икономика е нараснала с 1,5 процента през 2018 година, което е най-слабият темп от пет години, сочи предварителна оценка на Федералната статистическа служба, цитирана от Ройтерс.

Резултат с изображение за германия икономика

Най-голямата европейска икономика се бори с охлаждането на световната икономика, търговските спорове, провокирани от политиката „Америка на първо място“ на президента Доналд Тръмп и риска Великобритания да напусне ЕС без споразумение в края на март.
Растежът се е забавил до 1,5 процента с отчитане на календарните фактори спрямо 2,5 процента през 2017 година, посочва статистическата служба.
През четвъртото тримесечие на 2018 г. икономиката на Германия вероятно е нараснала леко, което означава, че е избегнала техническа рецесия след неочакваното свиване от 0,2 процента през третото тримесечие на миналата година.
Анализаторите се опасяваха, че двигателят на европейската икономика може да изпадне в рецесия, която по определение е две или повече последователни тримесечия на икономически спад.
Германия отчита девета последователна година на икономически растеж, допълва Асошиейтед прес.

berlin night viewГермания е най-голямата и силна европейска икономика и се смята за третата най-развита страна в света след САЩ и Япония. По редица икономически показатели обаче страната успешно конкурира и дори изпреварва както САЩ така и Япония. Известна е като чиста, подредена и красива страна с висок жизнен стандарт, където населението се радва на редица социални придобивки.

 

Тя е член на Европейския съюз и Еврозоната и често е описвана като „двигателят на Европа“. Германия е сред най-добрите места за живот, за работа и за обучение в света. Според редица проведени проучвания през последните години се оказва, че немския град Мюнхен е най-добрият за живеене в света, като дори и най-големите критици все пак не пропускат да го поставят в топ 10. Днес във всяко едно отношение страната е пример за подражание на останалите европейски икономики.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *