ЕК: Преговорите с Великобритания са в задънена улица

Главният преговарящ на ЕС по въпроса с оттеглянето на Великобритания Мишел Барние /на снимката/ заяви на пресконференция днес, че преговорите с Лондон са в задънена улица.По неговите думи засега липсва доверие и то може да бъде постигнато, ако бъдат изпълнени британските ангажименти към ЕС. Той поясни, че засега няма яснота как Великобритания ще изпълни задълженията си към бюджета на ЕС. По неговите думи се запазват неяснотите и по останалите въпроси – за гражданските права и за Ирландия.
Не направихме голяма стъпка напред, посочи Барние по повод завършилия днес пети кръг от преговори с Великобритания. Имаме обща цел – да постигнем споразумение, за да можем да договорим и бъдещото сътрудничество. Въпреки изявленията на премиера Тереза Мей във Флоренция, тази седмица британската страна не представи предложения за покриването на бюджетните си задължения, поясни той. Достатъчен напредък означава да се напредне достатъчно по всички точки от преговорите, уточни Барние.
Ръководителят на британския преговорен екип Дейвид Дейвис отново оспори оценката, че преговорите не бележат напредък. Той настоя решително следващата седмица Европейският съвет да даде на Барние необходимите правомощия, за да бъде напредъкът по-отчетлив. От юни насам постигнахме значителен напредък. Готови сме да започнем договаряне на бъдещите отношения с ЕС. Подготвяме се за всякакви сценарии, добави Дейвис.
Европейският съвет ще оцени следващата седмица хода на преговорите. Ако бъде отчетен достатъчен напредък, държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС могат да упълномощят Барние да договаря бъдещите отношения с Лондон. Ако преговорите завършат без успех, Великобритания ще напусне ЕС през 2019 г. и ще продължи да търгува с Общността по правилата на Световната търговска организация. Срокът на преговорите може да бъде удължен с единодушно решение на Европейския съвет. По същия начин може да бъде уважено евентуално решение на Великобритания да оттегли искането си за напускане на ЕС.

В тези мътни води и гласовете на сепаратистите в Албиона стават все по-силни.  Първият министър на Шотландия Никола Стърджън каза наскоро, че предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз укрепва каузата за независимост на Шотландия и нейната Шотландска национална партия (ШНП) все още има мандат да предложи избор, предаде Ройтерс.
„Британското правителство е толкова затънало в хаос и тласка страната по път на самоналожен упадък, а нуждата (от защита на каузата за независимост) никога не е била по-голяма“, заяви Стърджън на конгрес на ШНП. „Ние имаме мандат да дадем на хората този избор“, каза тя.
„Този мандат беше спечелен честно и почтено. Но упражняването му трябва да стане, като се отчитат интересите на всички в Шотландия“, заяви Стърджън.
Тя изрази надежда, че „диалогът ще замени конфронтацията“ между каталунските власти и испанското правителство, посочва Асошиейтед прес.
Според нея „е време испанското правителство да седне (за преговори) с правителството на Каталуния“.
По думите й „е време те да разговарят и да намерят път напред“, при който да се уважава както върховенството на закона, така и „правото на хората в Каталуния да определят своето бъдеще“.
В Шотландия през 2014 г. беше произведен референдум по въпроса дали районът да се отцепи от Великобритания. В допитването победи вотът с „не“. ШНП казва, че ще настоява за нов референдум, когато е подходящото време за това.
За разлика от референдума за независимост на Каталуния  гласуването в Шотландия беше произведено с одобрението на британското правителство.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *