Гласът на Русия: АЕЦ „Белене“ ще реши съдбата на новото българско правителство

Сагата за атомната електроцентрала „Белене“ в България продължава, съобщи руската радиостанция „Голос России“.
Предишното правителство на Бойко Борисов блокира два от трите проекта в енергетиката, за които имаше споразумения между България и Русия, припомнят от медията. Самият Борисов подаде оставка на практика заради повишаването на цените на електроенергията и масовите протести, които то предизвика.
Но новият премиер Пламен Орешарски веднага след назначаването си заяви: АЕЦ „Белене“ може да бъде размразена след проучване на икономическата ѝ целесъобразност, изтъква руската радиостанция.
Дали евтината ядрена енергия е целесъобразна или не е за българите е риторичен въпрос, смятат от Голос России, припомняйки, че общата мощност на електроцентралата трябва да надхвърля 2 000 мегавата.
Според тях по-съществен е друг въпрос: какво ще се случи с иска на стойност 1,25 млрд. евро, който руснаците са завели срещу българската Национална електрическа компания за вече извършените работи? И в крайна сметка – ще има или няма да има АЕЦ „Белене“?
За отговор са потърсили енергийния експерт и професор във Варненския свободен университет Нина Дюлгерова.
„Трябва да се разбере, че всяко решение, свързано с енергийни проекти, които България захваща с Русия, има политически характер. За това упреквахме предишното правителство на ГЕРБ. Но същото може да се каже и за намерението на кабинета на Пламен Орешарски да възобнови изграждането на АЕЦ „Белене“, смята Дюлгерова.
Тя обяснява, че политическото решение означава политическа воля за започване на строителството на електроцентралата. Дюлгерова е убедена, че това трябва да се направи.
Според „Голос России“ животът показва, че България няма да може да се справи без новата АЕЦ, а може би и без петролопровода „Бургас-Александруполис“. От радиостанцията припомнят, че работещата вече 40 години АЕЦ „Козлодуй“ на практика представлява основата на енергийната сигурност на страната.
Новата електростанция ще бъде допълнителен източник на евтина енергия, надежден финансов ресурс и възможност България да се превърне в износител за съседните държави, убедени са оттам. Тя би осигурила по-висок статут на страната не само в черноморския регион, но и в Европа като цяло като държава – донор на електричество, посочват от Голос России.
 
Дюлгерова признава, че в страната има сериозно енергийно лоби както в подкрепа, така и против проекта или избора на негов изпълнител. Сред конкурентите бе и американско-японската компания Westinghouse, припомнят от руската радиостанция.
 
Защо именно сега прозвуча изявлението на новия премиер, питат оттам. То е в унисон с една от основните теми на срещата на високо равнище Русия-ЕС в Екатеринбург, отбелязва Дюлгерова. Но според нея не по-малко важен е и друг фактор. Излиза, че проблемите на енергетиката, отношението към руските проекти до голяма степен определят стабилността на всяко българско правителство.
„Току-що правителството заяви, че все пак няма да повиши цената на електроенергията, както ни заплашваха да го направят от 1 юли. Въпреки това всеки българин днес разбира: ако новото правителство бездейства, не успее да подобри положението на поданиците и не започне да решава енергийните проблеми, няма да се задържи в креслата си наесен. Ще има нов мощен социален взрив“, твърди Дюлгерова.
Тя прогнозира връщане към руския проект на строителството на АЕЦ „Белене“, а впоследствие – и към прокарването на петролопровода „Бургас-Александруполис“. Последният обаче ще бъде реализиран само ако напрежението в Сирия продължи да нараства, а транспортирането на енергоносители от района на персийския залив се усложни допълнително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *