Глобалният дълг нарасна до рекордните 258 трлн. долара

Глобалният дълг нарасна до рекордните 258 трилиона долара през първото тримесечие на 2020 г., когато икономиките по света започнаха да затварят, за да се овладее пандемията от коронавирус, като нивата на дълга продължават да се покачват, се казва в последен доклад на Института за международни финанси (IIF), цитиран от Ройтерс.

Институтът за международни финанси, който представлява глобални банки и финансови институции, заяви, че съотношението на дълг към БВП за първото тримесечие е скочило с над 10 процентни пункта, което е най-големият в историята тримесечен скок, достигайки рекордните 331%, информира bnr.bg.

Въпреки че ръстът на нивата на дълга беше далеч под неговия осредне тримесечен растеж, наблюдаван през периода от 2015 до 2019 г., темпът на нарастване на световния дълг, трупан от правителства, компании, финансови институции и домакинства се ускори след март, се казва в последният доклад на IIF.

Световният дълг достигна $188 трилиона - новини от Бургас и региона

Общото емитиране на дълг достигна рекордните 12,5 трилиона долара през второто тримесечие, в сравнение със средната тримесечна стойност от 5,5 трилиона долара през 2019 г., посочи IIF, като допълни че 60% от този нов е бил държавен.

„Докато увеличаващите се нива на дълга предизвикват опасения относно неговата устойчивост, над 92% от държавния дълг е с инвестиционен рейтинг“, се казва в доклада.

Дългът на развитите пазари надхвърли 392% от БВП спрямо 380% през 2019 г., като ръстът на коефициента на дълга извън финансовия сектор е най-силно изразен в Канада, Франция, Норвегия и Съединените щати. Според IIF американският дълг представлява половината от общия дълг от 185 трилиона долара на развитите пазари.

COVID-19 ще натовари компаниите в световен мащаб с нов дълг ...

Съотношенията на дълга към БВП скочи от 220% до 230% на развиващите се пазари през първото тримесечие, но стойността на дълга в щатския долар спадна със 700 милиона долара до 72,5 трилиона долара до голяма степен поради обезценяването на валутите на нововъзникващите пазари спрямо щатския долар, се казва в доклада на IIF.

Дългът на Китай във всички сектори е на път да достигне 335% от БВП, след като се увеличи до 318% през първото тримесечие от 302% преди това, което е най-големият тримесечен скок в момента. Около 60% от натрупването на дълга се дължи на нефинансови предприятия.

Институтът за международни финанси заяви, че дълг за около 3,7 трилиона щатски на нововъзникващите пазари ще бъде изискуем до края на 2020 г. и се очаква да нарасне до 4 трилиона долара през 2021 г.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *