Глоба от 30 хил. лв. за агенция за имоти заради имитация и заблуждаване

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи три имуществени санкции по 10 хил. лв. на „Евро Имоти 2007” ЕООД, гр. Пловдив, за извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от комисията.
Производството е образувано по молба на „Европолис Риъл Естейт Асет Мениджмънт“ ООД, Австрия. Дружеството инвестира в недвижими имоти в страната и чужбина, като има офиси в Хърватска, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Русия.
Проучването на комисията е установило, че ответното дружество е имитирало търговската марка на молителя Europolis, като е поставяло знака за запазена марка ®. Думата присъства в публикациите на ответника в пресата и интернет, като никъде не е посочено действителното наименование на фирмата „Евро имоти 2007” ЕООД.
Ответното дружество е извършвало целенасочена имитация на марката на молителя и чрез невярна информация относно своите активи, като цифрата е многократно завишена и приблизителна с тази на Европолис Риъл Естейт Асет Мениджмънт, съобщават от КЗК.
В хода на производството е установено също, че Евро Имоти 2007 е въвеждало в заблуждение потребителите относно предлаганите от него услуги, като в свои рекламни материали и медийни публикации е посочвало, че предлага „консултации за банков кредит“ и има договор с банка „с цел облекчаване получаването на ипотечни и потребителски кредити при покупка на жилище или бизнес имот“. В противоречие с изнесеното в рекламните материали, дружеството няма договор, а „споразумение за посредничество“ с УниКредит Булбанк, с което е поело задължение да популяризира услугите на банката, като никъде не се упоменават отстъпки за клиентите.
КЗК счита, че поведението на „Евро имоти 2007” ЕООД е нарушение на добросъвестната търговска практика, с което се пренебрегват основни принципи на конкуренцията и следва да бъде санкционирано. Постановено е прекратяване на нарушенията.
При определяне на санкцията комисията е взела под внимание и финансовото състояние на ответника.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *