Глобяват 2 милиона българи с 50 лева

Наказват и докторите, които не са извикали пациентите си на профилактичен преглед

СОФИЯ. 2 милиона българи ще бъдат глобени в първите дни на новата година. Глоба от 50 до 200 лв. дължи всеки, който не е минал на задължителен профилактичен преглед или не си е направил ваксина. Наказанието е записано в Закона за здравето, който е в сила от тази година.

Малко над 2,7 млн. души са се прегледали профилактично, сочат последните данни на здравната каса, които са от август. Това значи, че за останалата една трета от годината докторите са можели да прегледат не повече от 1,3 – 1,4 млн. българи. Хората, които подлежат на задължителни прегледи, обаче са над 6 милиона.

Глоби ще се налагат и на семейни доктори, които изобщо не са съобщили на пациентите си, че трябва да се прегледат. Целта на санкциите е да накара хората да се прегледат, за да може да се открият евентуалните заболявания в ранна фаза. Така се пестят парите и на здравната каса, и на министерството, обясняват експертите.

Наказания чакат и работодатели, които не са сключили договор със служби по трудова медицина. Според ГИТ броят на фирмите, които не са направили това, варира между 10 и 40% в различните браншове. Често обаче договорите са формални и службите по трудова медицина не осигуряват нужните прегледи.

Юлияна УЗАНИЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *