Големите банки трябва да са подготвени за края си

Най-големите банки в света ще бъдат принудени да опростят правните си структури и по този начин да увеличат данъчните си разходи вследствие на глобалния регулаторен натиск за предварително планиране на фалит, смята лорд Търнър, председател на Службата за надзор на финансовите услуги.
В интервю за „Файненшъл таймс“ ръководителят на британския финансов регулатор подкрепи кампанията, чиято цел е да принуди мащабните и ключови за системата банки да изготвят планове за постепенно закриване на бизнеса си в случай на срив. Според него по този начин ще се регулира структурната сложност на тези институции.
„Въвеждането на т. нар. завещания ще наложи изясняването и опростяването на правните конструкции – казва той. – В миналото властите по света бяха толерантни към разпространението на заплетени правни устройства, проектирани да максимизират регулаторния и данъчния арбитраж“, посочва Търнър. „Сега вероятно ще ни се наложи да изискаме яснота по въпроса“, продължава той и признава, че реформите ще предизвикат сериозни спорове.
Структурите на големите банки ще станат по-неефективни от данъчна гледна точка, което може да им струва стотици милиони долари, предупреждават специалистите. По-късно този месец в Питсбърг лидерите на страните от Г-20 ще обсъдят реформата на глобалната регулаторна архитектура.
Стреснати от срива на Lehman Brothers преди година, държавниците в САЩ и Европейския съюз започнаха да настояват за режим, който да осигурява поетапното закриване на глобалните финансови институции.
САЩ проявяват най-голям интерес към установяването на режим, който ще изясни правата на различните класове кредитори, докато европейците искат да гарантират справедливото разрешаване на трансграничните жалби.
„За да създадем среда, в която ще е възможно постепенното закриване на институция като Lehman Brothers, вероятно ще трябва да изискаме опростяване на правните структури – казва лорд Търнър. – Те трябва да станат по-разбираеми за нас.“
Лорд Търнър е в Борда за финансова стабилност, който определя рамката за работата на Базелския комитет по банков надзор. Той защити скоростта, с която регулаторите са реагирали на банковата криза и отхвърли критиките на британския премиер Гордън Браун, който в интервю за „Файненшъл таймс“ тази седмица изрази раздразнението си от мудността на Базел.
„Светът не разполага с добре смазан механизъм за вземане на решения по международната регулация“, казва Търнър. И продължава: „Нашата задача е да накараме машината да работи по възможно най-добрия начин.“ Според него Базелският комитет ще довърши планираните промени в правилата за капитала до една година.
Лорд Търнър подчерта, че новите разпоредби, които трябва да бъдат въведени до края на 2010-а, ще завишат капиталовите изисквания за определени рискови търговии.

Патрик Дженкинс, Лондон
Брук Мастърс, Ню Йорк

„Файненшъл таймс“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *