Горанов: Наказания за нарушители на бюджетната дисциплина

Ще се увеличат заплатите в средното образование и в МТСП. Ще се наказват ведомства, неизвършили нужните съкращения. МВР няма да получи 21 млн. лева.

Със сигурност ще има увеличение на заплатитев средното образованиеоще в началото на 2016 г., обяви финансовият министър Владислав Горанов без да уточнява с колко. Той вече отбеляза, че парите за образование ще бъдат повече в бюджет 2016 г.

Вероятно ще има увеличение и в Министерството на труда и социалната политика – за големите агенции – например Агенцията за социалното подпомагане, а защо не и в Агенцията по заетостта, Главна инспекция по труда, добави министърът.Той обаче беше категоричен, ченяма да има общо нарастване на заплатитев бюджетната сфера.

Санкции за министерства, неизвършили 10% съкращения

Владислав Горанов коментира и какво ще се случи с министерствата, които не са направили 10% съкращения и нямат достатъчно финансови средства за изплащане на заплати.

„Не всички министри успяха, къде по обективни, къде по субективни причини да изпълнят това, което си бяхме поставили като цел, тованяма да остане и безнаказаноза съответните административни ръководители, които не са направили движение в някаква посока.Заедно с премиера снощи имахме дълги дебати как ще приключи 2015 г.“, каза финансовият министър.

Той уточни, ченяма да бъдат съкращавани разходи за издръжкана персонал с още 10%. И ще продължи да настояваме заложените нива от тази година да бъдат запазени.

Полицаите „на терен“ – в първа категория

Няма да дам на МВР още 21 млн. лева, само полицаите, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, заяви още Горанов и така отряза исканията всички служители да се пенсионират по-рано и да се ползват от съответните привилегии.

Преди дни вътрешният министър Румяна Бъчварова поиска допълнителни разходи в размер на 21 330 000 лв. за изплащане на обезщетения на служители с прекратени правоотношения.

Общо задълженията на МВР саоколо 100 000 000 лв.Годишният бюджет на ведомството е над 1 млрд. лв., като около 90% от него отива за издръжка на 47 000 служители в системата. През лятото Бъчварова поиска 16 млн. лв. за обезщетения, но и тогава Владислав Горанов не ги отпусна, както направи преди дни и с искането на съдебната власт.

Той коментира пред журналисти:“Поставил съм условие към колегите от МВР, което те упорито отказват да изпълнят, въпреки че е твърдо логично. Продължавам да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория труд, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябвада бъдат трета категория – така, както е и министър-председателят, и народните представители, и всички, които не са изложени на риск (в първа категория попадат миньори, пилоти, служители в АЕЦ и др. – б.р.)“.

Министърът уточни, че води много отдавна с МВР този дебат, който, по думите му, би донесъл съществени спестявания в бюджета му. За съжаление, подчерта министърът, все още не виждал движение в тази посока и дори се изкушавалда изземе инициативата за нормативни промени, цитира го „Фокус“.

На въпрос как могат да бъдат иззети функциите на Бъчварова и служителите на МВР, които работят зад бюро, да бъдат направени от 1 в 3 категория труд, Горанов коментира, че това е решение на цялото правителство, но няма пречка да се случи и през бюджета.
Все пак, подчертавайки, че реформите не са самоцелни, Горанов увери:“Няма да оставим хората без заплати“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *