Гора от кранове скри боровете в Пампорово

Чакат испанци и португалци в най-големия зимен курорт

Дни преди началото на зимния сезон Пампорово е затънало в кал и строителни отпадъци. Багери закриват боровете, а тътенът от камионите се предава като ек от съседните баири. По строежите се работи с трескава бързина. Работниците се трудят денонощно, за да може поредният хотел да отвори врати навреме – нощувките вече са продадени. Тротоарите са непроходими заради камарите от тухли. Пешеходците, които трудно могат да стигнат до целта си, без да бъдат опръскани с рядка кал, слаломират по отеснелите заради изкопи улици. Подменят се скъсани подземни кабели, захранващи осветлението в курорта. Никой от управата на Пампорово обаче не признава, че жиците са прекъснати заради строежите. Полагат се и нови водни тръби. Те ще снабдяват с вода хотел „Пампорово“ и ще свързват станцията на МВР с нов водоем. В района на хижа „Студенец“ е

истинско кално море

Докъдето поглед стига – само коловози, кранове и пъплещи бетоновози. Асфалтът по улиците не се вижда, а там, където е останал, е разбит от тежките коли. „Тук с рибарски ботуши да газиш, пак ще потънеш в калта“, тюхкат се ядосани туристи.

„Как ще посрещнем гостите с тая мръсотия! Дано поне навали повече сняг, та да скрие грозната гледка“, вайкат се собственици на заведения в курорта. Първите организирани групи пристигат на 16 декември, но още на 8-и курортът ще се напълни със студенти за празника им.

„Почти догонваме Слънчев бряг, но много се надявам Пампорово да не заприлича на морския ни курорт“, притеснява се Любомир Санкийски, който е директор на ски училището „Пампорово“ АД. Наскоро то получи оценка

най-добро училище на Балканите

от английските туроператори „Кристъл“ и „Томпсън“. Всяка седмица те изпращат по 500 души организирани туристи. „Пампорово е най-красивият ни зимен курорт“, категоричен е дългогодишният скиорски шеф, който има и десетки години стаж на Боровец. Той смята, че строителството няма да провали зимния сезон.

Кметът на Смолян Дора Янкова издаде заповед за спиране на строителството от 1 декември. Всички обекти на територията на общината трябва да бъдат замразени, почистени и обезопасени. А на туристите да бъде осигурен нормален и комфортен достъп до хотелите. Само една трета от Пампорово обаче се води на Смолян. Другите две трети са на община Чепеларе. Нейният кмет вече заяви, че няма да пречи на инвеститорите да си вършат работата.

„Дано сами да се спрат, за да не развалят почивката на гостите ни и да лепнат петно на курорта. Защото така ще провалят бизнеса на всички“, обсъждат местните хора. Те очакват туристите през тази година да са с 15% повече. С нетърпение чакат групите от испанци и португалци, които са нетрадиционни за зимните ни курорти.

Иначе подготовката в курорта тече с пълна пара. Петте оръдия за изкуствен сняг вече са готови да „бълват“, когато температурата падне до минус 3 градуса. Ски учителите готвят традиционното шоу, което ще изпълняват веднъж седмично през целия сезон. Пистите са затревени, рисковите места са обработени допълнително и обезопасени.

На централния плац пред хижа „Студенец“ вече е монтирана новата автоматична станция, която ще дава реална картина от пистите в курорта по интернет. Уникалното съоръжение е финансирано по програма ФАР и струва над 18 000 евро. Благодарение на него ще може да се правят и метеорологични прогнози, обясни хотелиерът Георги Пампоров.

Лифтовете и влековете са в перфектно състояние, направени са основни ремонти и са подменени основни носещи части, каза директорът на въжените линии Захари Шопов.

Щиляна Чакърова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *