Горбачов вещае нова перестройка

Двайсет години след падането на Берлинската стена, превърнала се в символ на студената война и разделението, свръхлибералният капитализъм се нуждае от своя перестройка.
Това пише бившият президент на разпадналия се СССР Михаил Горбачов в статия, публикувана в британския вестник „Гардиън“, на който се позова БТА. Горбачов отбелязва, че широко прогласяваният „край на историята“ така и не се е състоял. Според него обаче не е настъпил и светът, в който са вярвали много политици от неговото поколение – свят без надпревара във въоръженията, без опасни регионални конфликти и идеологически спорове, без бедност и неравенства.
Бившият съветски лидер изтъква, че падането на желязната завеса е направило възможно установянето на връзки между страни, които до неотдавна са имали различни политически системи, култури и традиции, но не е превърнало света в по-безопасно място за голяма част от човечеството. Той също така посочва, че светът не се е превърнал и в по-справедливо място, а се наблюдава запазване или увеличаване на неравенствата между бедни и богати не само между Севера и Юга, но и в самите развити страни.
В статията си в „Гардиън“ Горбачов отбелязва, че световната икономическа криза е разкрила недостатъците на днешния модел на западното развитие и е показала, че свръхлибералният капитализъм, подобно на бюрократичния социализъм, също има нужда от демократични реформи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *