Горещините предизвикаха енергиен срив в Македония

Около два часа Македония вчера беше без електричество. Неколкочасово прекъсване на електроснабдяването имаше и в съседните страни, без България, пише македонският в. „Утрински весник“.

До срива в електроснабдяването се е стигнало, тъй като Гърция е взела от Сърбия по-голямо количество електроенергия, което е предизвикало верижно изключване на националните електроснабдителни системи в Черна гора, Косово, Македония, Албания. България избегна енергийния колапс благодарение на навременното активиране на резервните мощности, посочва вестникът, цитиран от БТА.

Правителствен говорител информира, че е станала авария по далекопровода към Гърция, като отрече да има връзка с пожарите, които бушуват в страната, но

не можа да потвърди официално дали свръхпотреблението на електроенергия заради изключително високите температури е извадило от строя енергийната система, пише „Утрински вестник”.

Появиха се дори спекулации, че възможна причина за срива на енергийната система в страната и региона е това, че Гърция погрешка е взела електричество от Македония вместо от Сърбия.

Говорителят на македонската електроснабдителна компания Слободан Содич потвърди, че причина на енергийния колапс в региона е Гърция, въпреки че първоначално съобщи, че главният проблем е авария в Сърбия. По-късно обаче той обясни, че причината е изключване на далекопроводи заради рязкото увеличаване на електропотреблението в Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *