Готви се мега-сделка в банановия бизнес

Две бразилски компании са отправили съвместна оферта за придобиването на американския производител и разпространител на банани Chiquita на стойност 611 млн. долара, пише BBC.

Производителят на натурални сокове Cutrale и конгломератът Safra предлагат по 13 цента на акция от Chiquita, което е с 29% повече от цената на акциите на компанията при търговията им на борсата в петък. Цената на акциите на Chiquita скочи с 31% след обявяването на предложението.

Предложението има за цел да отблъсне офертата на ирландския производител на плодове Fyffes, който предложи сливане на Chiquita. Според двете бразилски компании тяхното предложение „очевидно е по-изгодно за акционерите на Chiquita, отколкото предложението за сливане с Fyffes”.

Ако сделката стане факт тя ще създаде най-голямата компания за производство и разпространение на банани в света на стойност 1 млрд. долара. В момента световният пазар на банани е контролиран от четири фирми: Chiquita, Dole Food Company, Fresh Del Monte и Fyffes, по данни на ООН.

Семейната компания Cutrale е гигант в търговията с портокалов сок, доминирайки пазара в Бразилия, която е и най-големият производител на напитката. Safra е сред осемте най-големи бразилски банки по отношение на активите и също е семеен бизнес, уточнява Wall Street Journal.

Предложението към Chiquita предполага, че Cutrale търси начини да диверсифицира бизнеса си в условията на намаляващи глобални продажби на портокалов сок и разпростряла се болест по цитрусовите плодове, която доведе до спад на производството им в САЩ, посочват анализатори.

„Cutrale трябва да започне да мисли нестандартно и да опита нещо ново“, коментира главният портфолио мениджър в Optionsellesers.com Джеймс Кордиър. „Ако производителите на портокалов сок просто продължат по досегашния сипът, те ще свършат като бледо копие на това, което са били някога“, добавя той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *