Гражданите поведоха на монополите с 1:0

Гражданите отбелязаха една много важна победа срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища, заяви повече от доволна омбудсманът Мая Манолова.

Тя даде брифинг в Народното събрание, след като депутатите приеха на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс, с които потребителските спорове бяха извадени от лапите на арбитражните съдилища. Така окончателно беше премахната таксата „юрисконсулт“, която монополисти недобросъвестно начисляваха в размер, надхвърлящ значително самото задължение.
„Защитени бяха гражданите и правото им да решават споровете си в легитимен, нормален, държавен съд, а не да бъдат рекетирани от частни съдилища и ги освободиха от бремето на огромните юрисконсулски възнаграждения. От следващата седмица, след обнародването на промените в Държавен вестник, всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето“, коментира Манолова, цитирана от БТА.
Тя уточни, че висящите производства ще бъдат прекратени. Всички арбитражни дела, които са заведени към момента и които ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими.
Омбудсманът обясни, че с промените се намаляват шест пъти юрисконсулските възнаграждения. По думите й това са допълнителни разноски, с които монополните дружества товарят своите клиенти в случаите, в които ги изпращат на съд. Свидетели сме на това, че дела се завеждат само заради юрисконсулските възнаграждения, за да може монополистът да прибере още и още от своя клиент, заяви Манолова.
Тя даде пример с „Топлофикация“, която когато съди свои клиенти, иска 300 лв. пред Софийския районен съд, 300 лв. при възражение на длъжника и 350 лв. пред частен съдебен изпълнител.
Омбудсманът заяви още, че тази победа е станала възможна благодарение на доброто взаимодействие между гражданите, нея и Народното събрание. Тя благодари на депутатите, че са защитили гражданите и че не са се поддали на корпоративния натиск, на който са били подложени в последните месеци. Отделен въпрос е, че може би проблемът не е толкова в таксите на юристконсултите, а в цената на парното, поради която хората не плащат. Съотнесена към доходите тя е най-висока в Европа и няма нищо общо с производствените разходи по осигуряването на тази услуга.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *