Гражданска отговорност“ ще поскъпва, но плавно.

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ със сигурност ще поскъпва и вероятно след няколко години цената й ще е по-близка до западноевропейските нива. Това обаче няма да се случи изведнъж и със сигурност новият проект за застрахователен кодекс не може да доведе до рязко покачване, коментираха застрахователи пред „Капитал Daily“. Първо, защото и сега високите обезщетения не се присъждат. И второ, конкуренцията между компаниите ще ограничи ръста.

В края на миналата седмица бяха публикувани отделни прогнози за 20-30% увеличение заради изискванията на бъдещия кодекс. Според застрахователите това е доста пресилено и пазарът няма как да поеме толкова силен ръст. Дори да има повишение на тарифите, то едва ли ще е с повече от няколко процента. Освен това не може да се обобщи, че за всички ще има увеличение – за някои шофьори застраховката може да поскъпне с 10%, за други с 5%, а за трети да не се промени. Поевтиняване за който и да било тип клиенти застрахователните компании не прогнозират. Представители на отделни компании смятат, че е възможно да има забележимо покачване скоро след като новият кодекс влезе в сила, и от думите им личи, че планират такова. Проектът беше приет от Министерския съвет в сряда и през есента ще се разисква в парламента. В него се залагат по-високи лимити за обезщетения при катастрофи – 10 млн. лв., независимо от броя пострадали. Сега той е 1 млн. лв. за един пострадал и до 5 млн. лв. за двама и повече.

В борба за клиенти

За миналата година пазарът на задължителната полица е бил 550 млн. лв., което е близо 40% от общото застраховане (премии за 1.434 млрд. лв.). Силно конкурентната среда е показала, че застрахователните компании държат до последно тарифите си на възможно най-ниско ниво и никой не увеличава цената рязко над тази на останалите. Причината – тогава клиентите просто ще се преместят другаде. Автомобилната „Гражданска отговорност“ е задължителна за всички моторни превозни средства. Тя покрива обезщетения за материални щети и пострадали при катастрофи, като плащането е от застрахователя, чийто клиент е причинил инцидента. После по желание застрахователят може да си търси парите от виновния водач.

Според изпълнителния директор на „Алианц България“ Пламен Ялъмов общо увеличение на тарифите може да се очаква, но то ще е малко. За повишение, но в по-дългосрочен план, говорят и от „Бул инс“, от „Армеец“ също смятат, че цената сега е много ниска и трябва да се вдигне. От „Евроинс иншурънс груп“ виждат „достатъчно основания“ за поскъпване, но такива има от години, а цената стои на едни нива, отбелязват от застрахователния холдинг. Същото е мнение и на Данчо Данчев, председател на Асоциацията на българските застрахователи, с уточнението, че това е лично негова позиция. Орлин Пенев от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи смята, че силната конкуренция и страхът да изгубят клиенти ще спрат всеки опит за по-сериозно повишение на тарифите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *