Грийнспан е най-виновен за кризата според британски финансисти

Алчните банкери традиционно са обвинявани за кредитната криза, но според последно британско проучване, проведено сред финансисти, зад нея има по-конкретни имена, които са отговорни за това, че световната икономика е в сегашното си състояние.
Джери Дженкинс, директор Проучвания в Evolution Securities, искал да достигне до конкретните имена на виновните, поради което провел проучването сред 200 фонд мениджъри, които попитал кой според тях е човекът, виновен за кризата.
Безспорен „победител“ е бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан, който събрал 35% от гласовете, пише Ройтерс. Грийнспан, който някога бе смятан за един от най-великите банкери, през последната година стана обект на масови критики заради политиката си на ниски лихви, която спомогна за кредитния бум.
Също със силни позиции е и бившият президент на САЩ Бил Клинтън, с 10% от гласовете, като значителен брой е събрал и британският премиер Гордън Браун.
Сред тези с „големи заслуги“ са посочени също и някои известни банкери като Фред Гудуин, бивш изпълнителен директор на Royal Bank of Scotland, както и Ричард Фълд, директор на Lehman Brothers, която фалира миналия септември.
Наред с това има и няколко необичайни избора като Адам Смит, икономистът от 18 век, легендарният Цар Мидас, който превръщал всичко, до което се докоснел в злато, Сара Бийни, водеща на британско телевизионно шоу, посветено на имотите, както и бизнес редакторът на BBC Робърт Пестън.
Един от участниците в проучването е гласувал за „белгийците“, а друг за Рей Уилкинс, помощник-треньор на футболния клуб Челси.
Самият Дженкинс предлага основателят на Microsoft Бил Гейтс също да поеме част от вината, тъй като е създал технология за изготвяне на документи и презентации, която е улеснила продажбата на сложни кредитни продукти, които изиграха ключова роля, пише изданието.
„Това е малко иронично. Ако трябваше да избера един човек, бих избрал Грийнспан“, казва той като обаче добавя, че не е коректно цялата вина да се хвърля само върху един човек.
Според него репутацията на Грийнспан бързо е рухнала от един от водещите икономически мислители в света до такава на някой, който помогна на кредитния бум и на последвалата кредитна криза.
„Той е като спортна звезда, която се превърна от герой в нищо“, казва Дженкинс.
Това всъщност е поредният опит за откриване на виновниците за световната финансова криза,като Грийнспан неизменно е сочен сред тях. Самият той обаче смята, че е неправилно да се търси вина на политиката на Фед.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *