Гръцкият газ тръгва към България тази вечер

Тази вечер се очаква да започнат доставките на гръцки газ към България, която зависи почти изцяло от руски газ, чието подаване бе спряно от началото на годината, съобщават редица гръцки медии.
Гърция ще доставя за България 2 млн. куб. м газ на ден, докато бъде възстановено подаването от Русия през Украйна, пише in.gr.
Москва и Киев постигнаха в неделя споразумение, благодарение на което се очаква потокът от газ към европейските страни да бъде възстановен.
По думите на изпълнителния директор на гръцката газова компания Public Gas Corporation (DEPA) Асимакис Папагеоргиу, цитиран от гръцкото издание Eleftherotypia, доставките за България ще дойдат от гръцки резерви от втечнен газ. Той уточнява, че това е максималното количество, което може да бъде доставено на страната ни, без да има проблеми в снабдяването за гръцкия пазар.
Папагеоргиу казва, че компанията е осигурила допълнително количество втечнен газ от British Gas, както и алжирски газ, чиито доставки се очакват да започнат от 26 януари.
По негова прогноза доставките на газ от Русия може да бъдат възстановени до края на тази седмица или в началото на следващата.„Ако днес бъдат подновени доставките от Русия, най-рано в четвъртък следобед или петък ще бъдат нормализирани доставките към всички потребители“, пък коментира пред БТА заместник-председателят на кризисния щаб към Министерството на икономиката и енергетиката Атанас Съйков.
По думите му през това време съоръженията трябва да бъдат приведени към работа на газ.
Той добави, че настоящият режим на работа в страната може да продължи до 21 януари. Ако дотогава нямаме реална информация за подновяването на доставките, ще разработим по-строги ограничения към потребителите. Днес или утре доставките на газ от хранилището в района на Галата ще прекъснат и ще разчитаме само на ресурса в Чирен, уточни Съйков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *