Гръцкият парламент прие закон за привличане на инвеститори

Гръцкият парламент прие закон за привличане на инвеститори в 10 пристанища. Най-силен интерес има към Александруполис и Кавала поради близост до доставките за втечнен газ и интерконектора с България.

Резултат с изображение за гърция пристанища

Депутатите одобриха частично предоставяне на инвеститори на 10 гръцки пристанища, като държавният фонд за приватизация получи разрешение да обяви търг. За пристанищата Игуменица и Корфу е възможна частична концесия само за зоните за круизи, информира blitz.bg.

Най-атрактивни за инвестиции според изявленията на депутатите от управляващата партия са пристанищата Александруполис и Кавала. Силният интерес на инвеститорите се свързва с доставките на втечнен газ за терминала до Александруполис, от който ще се снабдява България с гориво по интерконектора. Порт Кавала е в близост до Трансадриатическия газопровод.

Опозицията отказа да подкрепи закона и обвини правителството на СИРИЗА в реална разпродажба на държавна собственост. „Правителството на Ципрас отново действа в интерес на едрия капитал, а не на работещите на пристанищата“, заявиха депутатите-комунисти. Договорите за инвестиция ще са в рамките на 35 години експлоатация.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *