Губим 800 млн. евро от гръцки данък

800 млн. евро може да загуби България заради въвеждането от Гърция на 26% данък върху оборота при сделки и трансакции със страната ни. Това изчисли зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев по време на заседание на бюджетната комисия в парламента.

„2,8 млрд. евро е стокооборотът на България и Гърция през миналата година. Това означава, че 800 млн. евро би бил данъкът, който ще бъде удържан“, каза той. Ананиев даде за пример, че ако някой е продал стока за 100 евро на гръцки партньор, той ще получи само 74 евро. А за останалата част от сумата гръцката страна ще трябва да прецени дали да бъде възстановена.

Още от 2013 г. Гърция въвежда мерки, чрез които затяга правилата за сделки с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциални данъчни режими (офшорни зони). В списъка обаче вече са попаднали и държави от Европейския съюз, сред които са България, Кипър и Ирландия. Така от тази година трябва да започнат да се облагат с 26% данък при източника всички сделки и трансакции с България.

По време на разискванията в бюджетната комисия стана ясно, че този текст все още не е задействан, защото Гърция в момента работи по критериите, чрез които да се прилага. Очаква се обаче това да стане до седмици.

В края на март Министерството на финансите изпрати писмо до Европейската комисия (ЕК), в което се посочва, че разпоредбите са несъвместими с правото на Европейския съюз. По време на бюджетната комисия обаче се оказа, че сигналът още не е официално приет, защото България не е определила на какво основание се жалва.

От думите на вицепремиера Меглена Кунева стана ясно, че България още не е започнала и официални дипломатически разговори с Гърция за отмяна на данъка. „Кипърският президент вече е направил своето посещение, от България все още няма такова и това трябва да се навакса“, каза тя. Кунева призова по-скоро да се използват всички дипломатически средства, а не да се търсят начини за въздействие през Брюксел.

Депутати от БСП и ДПС поискаха правителството да вземе мерки и да бъдат подготвени реципрочни мерки срещу Гърция. От ГЕРБ обаче смятат, че е рисковано да се води икономическа война с южната ни съседка, но не изключиха възможността да се подготвят и контрамерки от

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *