Гърция иска отлагане на плащания по дълга

Гърция ще иска отлагане на вноските по погасяване на държавния дълг в преговорите с кредиторите за преструктуриране на дълга.Това заяви вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас, съобщава Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Очаква се дебатът по темата да започне през пролетта.Споразумението за облекчаване на дълга ще позволи на Гърция да излезе от периода на рецесията, посочи Ципрас.

Инспекторите на международните кредитори се завърнаха в Атина, за да окажат натиск върху Гърция за продължаване на реформите, което включва големи промени в пенсионната система на страната. Еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси заяви, че споразумението за облекчаване на дълга може да бъде готово през лятото, ако настоящата проверка на изпълнението на спасителния план е успешна.

„Приветстваме дискусията по жизнено важния въпрос за дълга“, заяви Ципрас след срещата си вчера в Атина с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия. „Има нужда от намаляване на тежестта на гръцкия дълг със значително увеличаване на погасителния период и договаряне на гратисен период“, отбеляза гръцкият премиер.

По думите му това значително ще намали цената за обслужване на дълга, което е „ключов фактор“. Гърция пропусна вноска към Международния валутен фонд (МВФ) през миналата година преди да постигне споразумение с международните кредитори по третата спасителна програма на стойност над 80 милиарда евро, припомня АП.

Според прогнози на Европейския съюз през тази година държавният дълг на Гърция ще достигне пик от 185 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), като се очаква през следващата година да е 181,8 на сто от БВП. Според доклад на ОИСР, публикуван днес, през 2016 г. икономическият растеж ще бъде нулев като постепенно ще нарасне до 1,9 на сто от БВП след година.

От ЕС прогнозират по-висок икономически растеж през 2017 г. – 2,7 на сто от БВП. ОИСР очаква запазване на високите нива на безработицата, която тази година ще е 24,7 на сто, а следващата ще спадне до 23,8 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *