Гърция иска ”юзди” за агенциите за кредитен рейтинг

Въпросът за по-добър контрол над международните рейтингови агенции ще бъде поставен от гръцкия финансов министър Георгиос Папаконстантину на заседанията на Еврогрупата и на Екофин на 14 и 15 март. Международната агенция Мудис вчера да понижи с три степени рейтигна на Гърция заради икономически трудности и заради опасност от неплатежоспособност на страната. Рейтингът на Гърция бе понижен до В1 от Ba1, като оценката на облигациите емитирани от южната ни съседка вече е по-ниска от тази на египетските Държавни ценни книжа, отбелязва ДарикФинанс.
Решението на агенцията предизвика острата реакция на кабинета в Атина, който смята, че понижаването на рейтинга е „напълно неоснователно“ и не почива на обективна и балансирана оценка за гръцката икономика.
„След като напълно пропуснаха натрупването на риск, което доведе до световната финансова криза през 2008 г., агенциите за кредитен рейтинг, се конкурират помежду си, за да бъдат първите, които ще идентифицират рисковете, които ще доведат до следващата криза“, бе позицията на Атина.
Гръцкият сайт Ин нюз цитира анализаторка от Мудис, която пред „Уолстрийт джърнъл“ определила като малка вероятността Гърция да откаже да изпълни поетите от нея ангажименти през следващите пет години и да спре плащанията по кредитите.
Темата за понижения рейтинг на Гърция е водеща и за печата днес.
В. „Авриани“ коментира, че колкото по-бързо фалира Гърция, толкова по-добре щяло да бъде за страната. Вестникът изтъква, че Мудис, както и останалите агенции, казват нещо ясно, а именно, че саможертвите на гърците за излизане от кризата са напразни и че „политиката на правителството тласка икономиката към пропастта“.
В. „Димократия“ алармира, че правителството и икономическият екип са изпаднали в паника след понижения рейтинг на страната от агенция Мудис.
Според в. „Сити прес“ решението на Мудис да понижи рейтинга на Гърция е нанесло троен шок върху Гърция, тъй като кабинетът е далеч от целите за приходите в бюджета и реформите, от една страна, а от друга – строгостта на Берлин действала като спънка за едно европейско решение на дълговата криза в еврозоната, което да удовлетворява Гърция.
През този месец предстои среща на финансовите министри на еврозоната с цел създаване на спасителен механизъм за държавите, които са в риск от бъдещи фискални и дългови проблеми. С оглед на предстоящите сесии на върха (на еврозоната и на ЕС на 11 и на 25 март)Папандреу днес започва срещи с политическите лидери на всички партии с цел формулиране на предложение, което Гърция да представи в Брюксел.

Финанси

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *