Гърция, Кипър и Израел подписаха за Източносредиземноморския газопровод

Енергийните министри на Гърция, Израел и Кипър подписаха в Атина договора за изграждане на газопровод с дължина 2 хиляди километра, който ще доставя газ от Средиземно море към Европа.Гърция, Кипър и Израел подписаха за Източносредиземноморския газопровод.

Кадър от подписването на договора от енергийните министри в присъствието на лидерите на Кипър Никос Анастасиадис, на Гърция – Кириакос Мицотакис и на Израел – Бенямин Нетаняху (отляво надясно)

На официалната церемония присъстваха премиерите на Гърция и Израел – Кириакос Мицотакис  и Бенямин Нетаняху, както и президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис.

Анастасиадис постави акцента върху сътрудничеството между страните от Близкия Изток. За гръцкия премиер Мицотакис днешният ден дава старт на „важен проект, който надхвърля енергийния сектор“.

Резултат с изображение за Гърция, Кипър и Израел подписаха за Източносредиземноморския газопровод

От страна на Тел Авив премиерът Нетаняху каза, че Израел, Кипър и Гърция се превръщат в ключови доставчици на енергийни източници за Европа.

България също може да получава газ след изграждането на интерконектора Комотини – Стара Загора, информират гръцките медии.Гърция, Кипър и Израел подписаха за Източносредиземноморския газопровод.

Договорът включва възможност за присъединяване на други страни и прехвърляне на допълнителни количества природен газ.

Резултат с изображение за Гърция, Кипър и Израел подписаха за Източносредиземноморския газопровод

Според израелския експерт по геострагегия Авиноам Идан новата тръба няма да се съревновава с руските доставки в ЕС и „няма нужда да се смята за голяма промяна в геополитическата динамика на европейския енергиен пазар“, информира bnr.bg.

Трасето на новия газопровод обаче не включва Турция, което предизвика остра реакция от Анкара.

Стъпката идва на фона на напрежение с Турция заради действията ѝ в региона и морската сделка с Либия,

която разширява претенциите на Анкара към богатия на газ морски райони.Откриването на находища в Източното Средиземноморие предизвика раздвижване в сектора и скандал между Кипър и Турция.

Дългият 2000 км Източносредиземноморски газопровод (EastMed) ще може да транспортира между девет и 12 млрд. куб. м газ годишно от офшорни газови резерви между Израел и Кипър до Гърция, а след това и до Италия и други югоизточни европейски страни.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *