Гърция с вечерен час и пълна карантина

Гърция отново задължи гражданите си да носят маски навън и наложи вечерен час в областите, където има най-голям брой заразени. Това обяви премиерът Кириакос Мицотакис в телевизионно обръщение. Гърция върна някои строги ограничения

Рекорден брой нови случаи на коронавирус в Гърция - Свят - DarikNews.bg

Новите мерки ще започнат да се прилагат събота в 6:00 часа сутринта и ще се отнасят за Атина, Солун и други райони. Полицейският час ще продължава от 00:30 часа до 5:00 часа.

 Забранено е да се събират повече от 9 души, дори и при спазване на дистанция. Заведенията ще работят с намален капацитет, като клиентите са задължени да носят маска до заемане на масата, информира expert.bg.

Въвеждат нови правила за влизане в Гърция - Свят - DarikNews.bg

Премиерът отново призова младите хора да не се събират по терасите на сградите, което е на мода в последните месеци. Най-силно се разпространява епидемията сред младите хора на възраст до 30 години. „Нека се въздържаме от празненства за кратко, за да запазим здравето си за дълго“, призова Мицотакис.

Трети пореден ден Гърция отчита рекорден брой заразени с коронавирус, като инфектираните все повече се доближават до 1000 на ден. За последните 2 седмици в страната са открити над 6000 новозаразени.

По-строги мерки срещу Covid-19 в Гърция от днес - От деня - БНР Новини
 Ситуацията е все по-драматична, властите вече затвориха 2 области в Северна Гърция, а в следващите дни се очаква да наложат пълна карантина в още 3 области – Солун, Серес и Янина. Козани и Кастория вече са под пълна блокада. Местните жители нямат право да напускат областта, в колите могат да пътуват до 3-ма души и се препоръчва да не се посещават дори роднини.

Само за ден заразените в Солун са се увеличили с 30%. В късните часове полицията в града вече налага строг контрол на места, където се събират млади хора. Европейски страни налагат тежки ограничения срещу коронавируса

Областният управител на Солун Дзидзикостас предупреди, че се върви към пълно затваряне заради нарастващия брой на заразените. Те са предимно са млади хора – студенти и работещи в кафенета и барове, а при тях е почти невъзможно да се установят контактите, което предполага силна епидемологична активност, коментират експерти.

Гърция въвежда драконовски мерки срещу Ковид-19 - Bgonair

По нареждане на премиера се извършва масово тестване на жителите на районите с висока епидемиологична активност.

Най-населената гръцка област – Атика също втора седмица е с високи показатели. Властите извършват постоянни проверки за спазване на мерките в цялата страна и налагат стотици глоби всеки ден.

Медиите информират за много случаи на заразени след студентски събирания и семейни тържества. Повече от половината участници в семеен празник в Кавала са с положителни проби след. Училищата и университетите преминаха на дистанционно обучение.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *