Гърция ще поиска от кредиторите си облекчаване на условията по дълга

Новото гръцко консервативно правителство заяви, че ще поиска от кредиторите си облекчаване на фискалните цели, поставени в споразумението му с тях, две години предсрочно, съобщи Associated Press.

Резултат с изображение за гърция икономика

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас каза пред парламента, че Атина ще поиска преговори с кредиторите, за да постигне намаляване на договорения първичен бюджетен излишък (от 3,5% от БВП – б.р.) от следващата година.

„Ние сме решени за засилим доверието в икономиката, като пристъпим бързо към реални реформи (…) През 2020 г. ще поискаме от нашите партньори първичните бюджетни излишъци да бъдат намалени до по-реалистични равнища“, заяви Пецас.

Международната рейтингова агенция Moody’s през март повиши кредитния рейтинг на Гърция в местна и чуждестранна валута с две степени – на В1 от В3, като се позова на ефективността на гръцката програма за реформи.

На моменти напредъкът спира, целите биват отложени или пропуснати, но движещата сила на реформите изглежда все повече укрепва с добра перспектива за бъдещ напредък и нисък риск от връщане назад, посочва Moody’s в оценката си.

Рейтинговата агенция е променила перспективата на Гърция от „позитивна“ на „стабилна“.

От Moody’s посочват още, че средносрочните перспективи пред Гърция ще останат слаби, ако не се увеличат значително инвестициите.

При предишното правителство Гърция се съгласи да поддържа първичен бюджетен излишък от 3,5% до 2022 г. Според кредиторите това е от решаващо значение за запазване на устойчивостта на гръцкия държавен дълг и засега те реагират хладно на идеята за предоговаряне на целите.

Въпросът беше обсъждан миналата седмица в Атина между високопоставени представители на международните институции и министри от новото правителство, информира Expert.bg.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *