Г-20: Стимулите за икономиката трябва да продължат

Алистър Дарлинг

Страните от Г-20 са единодушни за необходимостта от продължаване на стимулите за икономиката.
Това заяви британският министър на финансите Алистър Дарлинг преди началото на двудневната среща на министрите на финансите и управителите на централните банки наГ-20 в шотландския град Сейнт Андрюс.
Основна тема насрещатана групата на двайсетте най-развити промишлени страни и нововъзникващи пазарни икономики ще бъдат мерките за борба със световната икономическа криза.
Британският министър предупреди, че в световната икономика се създават нови опасни кризисни зони, предизвикани от спекулации на фондовите пазари. По предварителна информация страната председател на Г-20 си е поставила две основни задачи за срещата в Сейнт Андрюс.
Лондон иска да убеди страните от групата да поемат ангажимента да не спират програмите за стабилизиране на икономиката без предварителни международни консултации. Освен това Великобритания намира за необходимо да се разработят нови мерки от Г-20 за съживяване на националните икономики, като бъде предоставен на Международния валутен фонд списък с тези мерки. Още един важен въпрос е включен в дневния ред на срещата: финансовите аспекти на предложението, което ще бъде внесено на международната конференция за климата в Копенхаген през декември.
Лондон си е поставил задачата да издейства от Двайсетте ангажимент за финансиране на програмата за помощ на най-бедните страни при преминаване към алтернативни източници на енергия и намаляване на обема на въглеродните емисии. Според британски експерти за целта ще бъдат необходими 100 млрд. долара годишно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *