Г-20 трябва да удвои усилия за растеж на глобалната икономика

МВФ заяви, че централните банки трябва да запазят техните стимулиращи парични политики и в същото време призова най-големите икономики от Г-20 да изготвят планове за действие при извънредни ситуации в случай, че перспективата за икономически застой се превърне в перспектива за низходящо движение.

Политиците трябва да са готови да действат по-агресивно, ако въздействието от смущенията на финансовия пазар и по-висока несигурност заплашват да отслабят съществено глобалната перспектива, посочи МВФ в четвъртък преди стартиращата през уикенда среща на официалните финансови представители на Г-20 в Китай.

Ако глобалните перспективи отслабнат съществено, ще бъде от полза координирано използване на фискалните възможности, добави МВФ.

Американският финансов министър Джейкъб Лю обаче заяви при пристигането си на срещата, че такъв отговор на криза не е необходим предвид настоящата перспектива. Не мисля, че това е момент, в който е подходящ призив за някакви координирани действия, както беше по време на „голямата рецесия „през ​​2008 и 2009 година, посочи той, но добави: Това наистина е момент, когато ние трябва да направим това, което можем, за да се гарантира, че икономическият растеж трябва да стане по-силен, където той е слаб и че перспективите в средносрочен и дългосрочен план се подобряват.

По-рано тази седмица, МВФ понижи прогнозата си за растежа на световната икономика и предупреди, че решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и проблемите на други места по света рискуват да бутнат глобалната икономика в по-дълбок коловоз на слаб растеж.

Има вероятност на предстоящата среща в Китай, Великобритания и Европа да бъдат изправени пред натиск от другите страни – членки на Г-20 за експедитивно решаване на предстоящия техен „развод“ и по начин, който да предотврати по-нататъшни сътресения на финансовите пазари.

В тази връзка изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард заяви по-рано днес, че Brexit накара Фонда да ревизира надолу своите прогнози за глобалния икономически растеж и че несигурността след решението на британците да напуснат ЕС трябва да бъде премахната колкото се може по-скоро.

МВФ предупреди, че ненужно дълъг период на политическа и икономическа несигурност в резултат на Brexit и влошаването на финансовите условия в някои европейски страни би могло да има сериозни макроикономически последици. Силно развитите икономики вероятно ще се окажат най-силно засегнати, включително и чрез засилване на банковите проблеми в уязвимите икономики.

Кристин Лагард обаче отбеляза, че икономиките на Китай, Япония и Европа се държат по-добре от очакваното, но отново подчерта, че Brexit е довел до намаляване на оценките на Фонда за растежа на световната икономика.

Фондът предупреди, че повишената несигурност излага света на непредвидени негативни шокове, които да доведат до „световен разрив“. Именно тези рискове карат МВФ да настоява страните от Г-20 да засилят техните усилия на всички фронтове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *