Г-20 увеличава парите за МВФ

Проектокомюнике от днешната среща на върха на Г-20 призовава за увеличаване на ресурсите на Международния валутен фонд (МВФ) с 500 милиарда долара.
Така разполагаемите средства за финансиране ще станат общо 750 милиарда долара, съобщиха източници, цитирани от Ройтерс. Това ще утрои размера на ресурсите на глобалната финансова институция, като се включат и наличните 250 милиарда долара, които МВФ вече е в състояние да отпуска. Някои страни, сред които е Япония, както и ЕС вече обявиха, че предоставят по 100 милиарда долара. САЩ загатнаха, че също ще отпуснат около 100 милиарда долара. Според единият от източниците в комюникето се отбелязва, че МВФ би могъл също така, ако се наложи, да си набави средства от пазарите.
Канадският премиер Стивън Харпър съобщи по-рано днес, че страната му ще отпусне спешна помощ от 10 милиарда долара на Международния валутен фонд (МВФ), „за да могат страните с нововъзникваща пазарна икономика и развиващите се страни да получават необходимите им капитали“, предава БТА.
Освен това МВФ ще може да набира заемен капитал от международните пазари, бил е поставен и въпросът за продажба на неговите златни резерви, съобщава Ройтерс. „Дейли Телеграф“ пише, че търговското финансиране може да достигне дори 1 трилион долара. Другата важна новина е създаването на нов орган. Той ще се казва Борд за финансова стабилност и ще работи заедно с МВФ за идентифициране на рисковете и необходимите мерки за преодоляването им. Освен това Ройтерс съобщи, позовавайки се на свои източници, че лидерите са близо до постигане на споразумение, което ще осигури най-малко 250 млрд. долара през следващите две години в подкрепа на търговското финансиране. Програмата ще включва експортно кредитиране, финансиране чрез инвестиционни агенции и многостранни банки за развитие. Сумата включва по-ранното обещание на шефа на Световната банка Робърт Зелик да създаде програма за търговско финансиране на стойност 50 млрд. долара. В проекта на заключителен документ на срещата освен това присъстват намерения за поставяне на хедж фондовете под надзор.
Страните трябва да одобрят заедно по-строги правила срещу данъчните убежища или да понесат санкции или да бъдат включени в „черен списък“ според мерките, които се подготвят на срещата на Г-20. Това заяви британският премиер Гордън Браун, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. На срещата няма да бъде публикуван поименен списък на „данъчните убежища“, допълни Браун, цитиран от АП. Китай и другите страни, които оказват голяма помощ на финансовите институции, трябва да имат по-широко представителство в тях и преди всичко в МВФ, заяви британският финансов министър Алистър Дарлинг. „Този Фонд е създаден преди 60 години, когато светът бе напълно различен“, заяви Дарлинг в интервю за телевизионния канал Скай нюз. Според Дарлинг на Китай трябва да се даде много по-широка роля в дейността на МВФ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *