Г20: Рисковете за глобалната икономика остават

Световният икономически растеж е източникът на по-добър живот и създаване на качествени работни честа за хората по света и затова той е основен приоритет за лидерите на страните от Г20. Това е записано във финалното изявление след срещата на организацията в Бризбейн.

Заключенията на Г20 обаче са, че макар и в някои водещи икономики да има силен ръст, като цяло възстановяването в глобален аспект е все още слабо и неравномерно, както и не създава необходимите работни места. Икономиката продължава да страда от свиващото се търсене.

Изводите на лидерите на най-големите икономики в света коментираха, че рисковете остават, включително и за финансовите пазари, а влияние оказва и геополитическото напрежение.

Поставени бяха и амбициозни цели – за повишаване на брутния вътрешен продукт на страните от Г20 с допълнителни 2% до 2018 година, което ще влее още 2 трилиона долара в глобалната икономика и ще помогне за създаването на „милиони работни места”, е записано още в изявлението.

„Нашата цел е да се повиши инвестирането, търговията и конкуренцията , да се стимулира заетостта, едновременно с нашите макроикономически политики, ще подкрепяме развитието и растежа,, както и намаляването на неравенството и бедността”, заявиха световните лидери от Бризбейн.

Освен мерки в подкрепа на заетостта и създаването на нови работни места, от Г20 представиха и своя план за намаляване на корупцията в периода 2015 – 2016 година. Той също е част от усилията на организацията в подкрепа на световния икономически растеж и устойчивост на икономиката. В плана е записано създаването на мрежа за сътрудничество в процесите в борбата срещу корупцията, както и в борбата срещу местата с данъчни облекчения, които помагат укриване на доходите на корумпирани чиновници.

Сред своите приоритети от Г20 посочват и укрепване на международните институции, чиято работа трябва да бъде ефективна, а самите институции – представителни. Световните лидери обаче изказват и своето разочарование от забавянето на процеса по реформирането на Международния валутен фонд (МВФ), което беше договорено по време на срещата на Г20 в Санкт Петербург.

От организацията призоваха САЩ да ратифицират предложението за реформа във Фонда.

Г20 ще работи за утвърждаването на свободната търговия като един от източниците на ръст и създаване на работни места. За целта лидерите ще работят за гарантиране на споразуменията на различни нива , които обаче са прозрачни и помагат за изграждане на силна многостранна търговска система, движена от правилата на Световната търговска организация.

По време на срещата си в Бризбейн лидерите на Г20 посочват като приоритет и нарастващо сътрудничество в областта на енергетиката. Световните енергийни пазари са в процес на трансформация , а силни енергийни пазари са в основата на икономическото развитие, е записано още в декларацията на лидерите. „Газът е все по-важен източник на енергия и ние ще работим за подобряването на функционирането на газовите пазари”, допълват още те.

Енергийните министри на страните от Г20 ще имат допълнителни срещи, на които да се изготви стратегия за подобряване на работата на енергийните пазари. Те ще докладват за постигнатото през 2015 година.

Като едно от условията за устойчив растеж е енергийната ефективност, която подобрява и достъпът до енергийни ресурси и сигурността на доставките, допълват още от Г20.

Следващата среща на лидерите на най-развитите страни в света беше насрочена за 15-16 ноември в Анкара. Домакин през 2016 година ще бъде Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *