Има ли бъдещето градското земеделие

Бъдещето на селското стопанство може да се окаже в града, а не в отдалечените райони и села. Поне така си го представят архитектите от лондонското студио Rogers Stirk Harbour + Partners. Проектът им Skyfarm получи награда от Световния архитектурен фестивал.

Кулата съчетава в себе си различни земеделски техники – от аквапоника до традиционните методи на засаждане. Тя разчита на енергията, която генерира сама.

Идеята на проекта Skyfarm е да помогне при недостига на храна в световен мащаб, ако традиционното земеделие не успее да се справи с бързото увеличаване на населението на света. Като алтернатива на традиционното отглеждане на култури Skyfarm предлага отглеждането на храната да става вертикално, а не хоризонтално.

Затова фермата може да бъде изградена в градове, в които живеят много хора и има множество сгради. Многоетажната структура ще бъде изградена от бамбукова конструкция, ще разполага със слънчеви панели и система за най-ефективно разпределение на водата.

На горните нива на кулата ще се отглеждат различни видове култури, както и риба в система с почти затворен цикъл. В основата на кулата може да бъде изграден пазар, ресторанти или пространство за обучение за по-екологичен начин на живот пише economic.bg.

Водата и енергията ще се осигурява от водни резервоари и вятърни турбини. Освен това структурата може да се променя за използване при различни климатични условия.

 

 

financebg.com

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *