Данъкоплатците ще платят неустойката за АЕЦ „Белене“

Министерство на енергетиката ще даде заем на „Националната електрическа компания“ (НЕК), с който да бъде платен дългът по арбитражното дело за АЕЦ „Белене“. За целта бюджетът на министерството ще бъде увеличен, а НЕК няма да плаща лихви за ползваната помощ и няма да предоставя обезпечения. Това ще стане възможно с приемането на специален закон, който беше одобрен на заседанието на Министерски съвет (МС) във вторник, който малко по-късно ще бъде разгледан и на извънредно съвместно заседание на бюджетна и енергийна комисия в парламента. Сумата ще бъде отпусната от държавния бюджет, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Министерски съвет. Тя обаче не уточни какъв ще е нейният размер.

 

 

През изминалите дни стана ясно, че по време на проведената междуправителствена комисия между Руската федерация и България миналия петък (16 септември) двете страни са се разбрали да бъде изплатена главницата от 400 млн. евро, която НЕК беше осъдена да плати на руската „Атомстройекспорт“ заради поръчаното оборудване за АЕЦ „Белене“. Пред правителството Петкова припомни, че общата сума на дълга е 628.9 млн. евро, която включва и присъдените лихви.

„Ако това плащане не стане сега, до края на годината размерът на главница плюс лихва (допълнително НЕК плаща ежедневна лихва от 167 хил. евро), ще достигне 646 230 132 евро. Ако НЕК не се издължи, ще има негативни последици не само за дружеството, а за цялата енергийна система на страната“, е посочила още Петкова, цитирана от БТА.

Възмездната помощ

От решението на правителството става ясно, че сумата, която ще се предостави на НЕК ще бъде възмездна, т.е. подлежи на връщане, което е единственият възможен сценарий, за да не бъде обявено това за неправомерна държавна помощ. Това беше потвърдено и от министъра на финансите Владислав Горанов.

„Решението е помощта да се предостави възмездно, като разчитам на колегите на НЕК и Министерство на енергетиката така да управляват процеса на уреждане на задълженията оттук нататък с руската страна, че да има определена възвращаемост от тези активи, тъй като в края на краищата ние не плащаме глоба или санкция – ние плащаме за изработено оборудване, което е реален актив, който вероятно има стойността най-малко на това, което е присъдено“, коментира той, цитиран от различни медии. „В този смисъл ще очакваме в следващия месец от колегите да предприемат съответните действия, така че голяма част от тази сума да се върне оттам, откъдето след одобрението на Народното събрание ще бъде предоставена“, каза още той, информира Капитал Daily.

.За да бъдат спазени правилата обаче в законопроекта е записано, че сумата ще бъде отпусната само след одобрение на Европейската комисия, пише в прессъобщението на Министерски съвет.

Негативни последици

Причината правителството да бърза с плащането на дълга към „Атомстройекспорт“ е свързана с опасенията за допълнителни негативни последици. По думите на Петкова една от тях е трупането на допълнителните лихви от 324 хил. лв. на ден, а другата, която е още по-сериозна, е „Атомстройекспорт“ да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност. Това би означавало задълженията, които БЕХ има, да станат автоматично предсрочно изискуеми, посочи Петкова.

„Имахме няколко срещи с „Атомстройекспорт“, които са категорични, че трябва да бъде извършено плащане, дори и частично, което ще даде възможност да водим разговори в последствие за постигане на определено споразумение. Това е ситуацията, в която сме изправени днес, която води началото си от 2006 и 2008 г., но сметката дойде сега при нас и всички ние трябва да я платим“, посочи Петкова.

 

 

 

financebg.com/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *