Данък ”солидарност” заради бежанците в ЕС ?

Германското правителство и ЕК провеждат неофициални разговори за създаването на данък „солидарност“ за покриването на разходите по грижите за бежанците.

Парите биха могли да бъдат събирани чрез допълнителна такса на петрола или чрез увеличаване на данък добавена стойност, съобщава в. „Зютдойче цайтунг“, цитиран от БГНЕС.

Част от допълнителните средства ще бъдат използвани,за подсилване на външните граници на съюзав държави като България, Испания, Гърция и Италия. Размерът на таксата все още не е фиксиран.

Пред изданието обаче правителството в Берлин е отрекло да мисли за европейскиданък солидарност.„Нещата стоят така: Нито искаме увеличение на данъците в Германия, нито искаме въвеждане на европейски данък“,заяви говорителят на правителството Щефен Зейберт.

Европейската комисияне уточни колко мигранти ще обхване тази първа стъпка в прилагането на квотите.Разселените ще бъдат мигранти, регистрирани и отговарящи на условията за получаването на закрила в ЕС.

Тази година повече от половин милион имигранти от Близкия изток и Африка пристигнаха на територията на Европейския съюз, предизвиквайки спорове за решението и финансирането на кризата с бежанците.

ЕК заяви по-рано, че държавите от съюза, чийто средства рискуват да бъдат засегнати от кризата,могат да получат облекчение на бюджетите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *