Данъчна амнистия осветли 21.9 млрд. долара

Данъчна амнистия на недекларирани преди това финансови средства, след дълги спорове и съпротива, в крайна сметка започна това лято в Аржентина и само за няколко месеца гуачосите вече са декларирали  21,9 милиарда долара. За това съобщава с неприкрита радост шефът на републиканската данъчна служба  Алберто Абад, цитиран от ТАСС.

Според него почти 7,2 милиарда долара от тази сума са в брой, а останалите са имущество и банкови сметки, които са както в страната, така и зад граница. „Тези пари (в брой), които постъпиха от 108 623 граждани, бяха внесени в местната банкова система и през 49 институции може вече да станат инвестиции”, каза Алберто Абад през журналисти. Десет процента от тази сума в следващите месеци ще влязат в бюджета в съответствие със специален закон за амнистия на капиталите. Акумулираните средства ще бъдат използвани предимно в такива сектори като енергетика и строителство, основно на жилищни сгради.

Парламентът на южноамериканската държава гласува закон за данъчна амнистия в края на юни. Според инициативата, аржентинците могат да легализират недекларирани доходи и сметки в чужбина, като заплатят на държавата от 0% до 15% от тях, а като алтернатива може да закупят държавни облигации. Действието на закона не се отнася за представители на съдебната, изпълнителната и законодателната власт, както и за близките им роднини. Шефът на данъчните каза, че са изготвили дълъг списък с имената на такива лица. И спомена това на бизнесмена Ласаро Баес, който е близък до президентката Кристина Фернандес Киршнер и починалия й съпруг Нестор Киршнер. Целта е повече от прозрачна – да не се препират мръсни пари от корупцията сред управляващата класа.

До края на октомври аржентинците можеха да съобщят за пари в брой, а в средата на ноември изтече срокът, в който те трябваше да внесат тези суми в банки. Окончателно амнистията на капиталите ще завърши през пролетта на следващата 2017 година – на 31 март. Според  финансовия министър Алфонсо Прат Гая, правителството „вече достигна целите, поставени преди началото на легализацията на финансовите средства“.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *