Две наши банки излизат на борсата

Първа инвестиционна и Корпоративна готвят първично предлагане, твърдят брокери

Две български банки излизат на борсата. Първа инвестиционна банка и Корпоративна търговска банка готвят първично публично предлагане на книжа. Това съобщи Investor.bg, като цитира трима брокери, служители на едни от най-активните инвестиционни посредници на БФБ-София. Според източниците и двете първични публични предлагания ще бъдат осъществени още през тази година. От ПИБ и от Корпоративна отказаха да коментират на този етап информацията за предлагането.

У нас сега на борсата се търгуват само две банки – Централна кооперативна и Българо-американска кредитна банка. Преди дни бе „свалена“ ДЗИ Банк. Тя стана собственост на гръцката „Евробанк И Еф Джи“, които направиха търгово предложение към миноритарните акционери и изкупиха всички дялове.

Първа инвестиционна банка има активи за 3,15 млрд. лв. в края на 2006 г., сочат данните на БНБ. Банката е реализирала печалба от 28,7 млн. лв. за м. г. Най-големите акционери в трезора са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев с по 31%, а още 13% има свързаната с тях Първа финансова брокерска къща. Останалите акции са на регистрирани в офшорни зони дружества.

Корпоративна е с активи от малко над милиард лева в края на м. г. Печалбата за този период е 6,6 млн. лв. Акционери са „Бромак“ на шефа на банката Цветан Василев с 69%, и „Технологичен център – Институт по микроелектроника“ – с 29 на сто. „Бромак“ има 49% в другото дружество.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *