Две трети от американците получиха повече помощи, отколкото са изкарвали при работа

В момент, когато щатските конгресмени обсъждат нов пакет от помощи за пандемията от коронавирус, който остави около 35 милиона американци без работа, ново проучване показва колко щедри (или не) са били добавените обезщетения за безработица.

Заявленията при безработица в САЩ нараснаха до петседмичен връх ...

Две трети (68%) от безработните са донесли вкъщи повече пари от държавната помощ за безработица и 600-те долара добавка седмично от федералното правителство, отколкото когато са били на работа, според проучване на изследователите от университета в Чикаго.

Всъщност всеки петима отговарящи на условията за помощи работници, биха получили обезщетения, които са поне двойно по-големи от загубените им доходи, добавят изследователите, които подчертават, че не заемат позиция дали обезщетенията са твърде големи или твърде малки.

5 факта за безработицата в САЩ - Новини от Economic.bg

Средният процент на заместване на доходите е 134% от загубените заплати, изчислиха още учените. Във всеки щат средната норма на заместване на доходите надвишава загубените заплати, вариращи от 129% в Мериленд до 177% в Ню Мексико.

Допълнителното обезщетение в размер на 600 долара беше една част от закона за CARES на стойност 2.2 трилиона долара, който също включваше директни чекове за 1200 долара на повечето американци и потенциално опростени бизнес заеми. Допълнителните обезщетения за безработица изтичат в края на юли.

Рекорден бум на безработицата в САЩ | Новини

Приблизително 40% от всички работни места, плащащи по-малко от 40 000 долара годишно през февруари, са изчезнали през март, според председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Проучването в Чикаго, разпространено от Националното бюро за икономически изследвания тази седмица, заяви, че ползата е „значително разрастване на доходите“ за работещите с по-ниски доходи, но посочи, че много работници може да са загубили и здравно осигуряване, когато са загубили заплатите си.

Броят на безработните в САЩ надхвърли 33 милиона

Законодателите приеха Закона за подпомагане на коронавируса, помощ и икономическа сигурност (CARES) в края на март, за да внесат бързо пари в икономиката, тъй като страната се бори от епидемията и нейните бързо разрастващи се фискални последици.

Нивото на безработица в страната достигна 14.7% през април, след като 20.5 милиона работни места изчезнаха само през този месец, според Бюрото по трудова статистика.

Единната ставка обаче може да има неравномерни последици, тъй като системата „по същество изплаща бонуси на някои уволнени работници (което може да доведе до благоприятно увеличаване на социалното дистанциране), но не осигурява допълнително заплащане за иначе подобни работници на първа линия“.

COVID-19 вече е погубил повече хора в САЩ, отколкото войната във ...

Например портиер във все още отворен бизнес може да не получи заплащане за опасността, която поема, но безработен портиер може да получи 158% от предишната си заплата, се казва в проучването.

През 2018 г. средният доход на домакинствата е бил 63 179 долара, според данните от преброяването.

Рекордната безработица в САЩ не можа да помрачи настроението на ...

Законът за CARES разрешава допълнителни плащания, но наблюдателите казват, че между бюрокрацията и потопа от претенции парите може да не постъпват в джобовете на всички отговарящи на условията работници. Само 37 от всеки 100 правоспособни работници успешно са го направили чрез процеса на кандидатстване за безработица, според проучвания.

Изследователите подчертават, че не са заемали позиция по въпроса колко трябва да предлагат добавените помощи за безработица. Има аргументи и за двете страни, казаха те. От една страна, парите осигуряват така необходимата ликвидност, но, от друга, високите проценти на изплащане могат да обезкуражат някои да се върнат обратно на работа.

Няколко републиканци посочиха, че много работници могат да спечелят повече пари чрез безработица по време на дебата в Сената по Закона за CARES. Те предложиха поправка, която да изплати на работниците загубените им доходи, нищо повече.

„Нека им дадем тази помощ и не се извиняваме за това за минута“, отговори сенатор Дик Дърбин, демократ от Илинойс.

Поправката се провали и сенаторите единодушно одобриха законопроекта в края на март. В изявление след приемането на законопроекта министърът на труда Юджийн Скалия отбеляза, че засилените обезщетения за безработица и други мерки „ще поставят бизнеса и работниците в по-добра позиция да възобновят работата и да заредят отново икономиката, след като вирусът бъде удържан“.

Още близо 4,5 млн. молби за помощи за безработица в САЩ през ...

Оттогава Камарата на представителите с мнозинство от демократични представители прие закона за HEROES, който освен всичко друго ще удължи същите допълнителни обезщетения за безработица в размер на 600 долара до януари. Сенатор Мич Макконъл, лидер на републиканското мнозинство, отчете законопроекта като демократичен „списък с желания“.

Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че Конгресът вероятно ще трябва да приеме друг законопроект за облекчение, но посочи, че трябва да се вземат предвид обезщетенията за безработица. „Ние трябва да поправим странността, че в определени случаи всъщност плащаме на хората повече, отколкото са правили“, каза той.

Други проучвания показват, че милиони хора се борят да свържат „двата края“ и използват правителствените пари за стоки от първа необходимост. Близо една трета от получателите на стимулите (30%) казват, че използват парите за плащане на сметки, според неотдавнашен доклад на YouGov.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *