Двойно е нараснала цената на земята край Пловдив за година

От: Ангелина Христозова

Цените на земеделските земи в Пловдивски регион са поскъпнали със 100-150 на сто за около година. През миналата есен собствениците са искали по 500-600 лв. за декар, докато към настоящия момент декарът се предлага за 1 000-1 200 лв. и нагоре. Цената се определя според местоположението и наличието на пътища до парцелите.

Една от причините за поскъпването на земята според Генчо Дечев от агенция Гидас са появилите се напоследък много Акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), които влагат набраните средства в покупка на терени.

Увеличението на цените при земеделската земя е чувствително по-голямо отколкото при жилищата. Според брокери върховете на този пазарен сегмент спадат. Спада обаче интересът към покупката на земеделска земя с променен статут и на изходните пътни артерии на Пловдив, което през миналата година бе хитът на този пазар.

Агенция Гидас обаче отчита, че земеделската земя в региона е доста по-евтина отколкото в някои други райони на страната. Един от най-големите проблеми в Пловдивска област е разпокъсаността на земята. Много трудно е един предприемач да комасира терен от 100-200 дка, тъй като в него винаги остават „острови“ от неизкупена земя.

Понякога наследниците са толкова много, че е невъзможно да се издирят. През тази година обаче се очерта една нова тенденция на този пазар – появиха се дребни инвеститори, които купуват от 5 до 20 дка на разстояние от 30 до 40 км. около Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *