Дебатите по вота: Без сините, ”Атака” и Борисов

Мотивите са  провалът на антикризисната политика  на правителството и тежките последствия за хората.
Лидерът на БСП Сергей Станишев символично скъса антикризисните програми на правителството на Бойко Борисов от парламентарната трибуна. Къде са милиардите, които ви оставихме, попита той. „Нека сините внесат своя вот на недоверие, ще им дадем подписи, за да го внесат“, обърна се той към колегите си, които се дистанцираха от вота. „И нека е ясно – който не е в тази зала, подкрепя правителството“, каза той.Сините, които обявиха вчера, че няма да участват в дебата,   напуснаха залата по-рано. „Въпросът за доверието на Синята коалиция към правителството на ГЕРБ не стои. На 20 януари кабинетът поиска вот на доверие, ние не го дадохме тогава и не виждаме нито една причина да го възстановим”, заяви съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров в декларация на парламентарната група, предаде „Фокус“.
Депутатите от ПГ на „Атака” също напуснаха пленарна зала и няма да участват и в гласуването. „Няма смисъл да участваме в семейната разправия между ГЕРБ, БСП и ДПС, които са новите управляващи“, каза лидерът на партията Волен Сидеров, цитиран от „Дневник“. Според него гласуването ще бъде фарс.“Всъщност днес се вижда, че ГЕРБ вместо да върви към разширяване на своето политическо влияние, го свива до формата на пазарувани отцепници от различни парламентарни групи. Тази напазарувана подкрепа не може да доведе до истинска политическа стабилност. Купеното приятелство винаги може да се купи – втори и трети път”, заяви Сидеров, цитиран от „Фокус“.
Имаше словесна престрелка между депутата от БСП Михаил Миков и  независимия депутат Дарин Матов, който се обяви срещу вота. Кюфтетата в този парламент ги ядете вие, като получавате пари, за да служите на управляващите.  заяви Миков в реплика към Матов. Той бе провокиран от бившия депутат от РЗС, който се обърна към вносителите на вота на недоверие с българската простотия на диалект: „Сега ривете, а ‘га ядохте кюфтетата, не ривахте”.
Преди това депутатите отхвърлиха предложението за отлагане на дебата заради деня на национален траур, направено от Парламентарните групи на ДПС и на Коалиция за България. Заради траура обаче разискванията не се предават по БНТ и БНР, каквато е обичайната практика.  Опозицията обвини напълно основателно ГЕРБ, че се опитва да скрие дебатите.
В отговор министърът на външните работи Николай Младенов заяви на опозицията, че българският парламент не е Биг Брадър, не е шоу, което се излъчва по телевизията. Мнение, което напълно се различава от общоприетото за този парламент в този му състав!
„Целта на вота на недоверие не е смяната на някой министър, а цели промяна на провалената антикризисна политика. Това не е по силите на премиера Бойко Борисов. “ Така депутатът от КБ Петър Димитров обяви мотивите на вота.
За да може вотът да мине, е нужно за него да гласуват поне 121 депутати.
Парламентарната група на ГЕРБ се състои от 117 депутати, а независимите са 17. От тях вероятно поне 8, тъй като те вече са изявили верноподаническите си чувства,  ще ударят коляно пред кабинета „Борисов” – 3-ма от напусналите „Атака” и 5-ма отделили се от РЗС.
Дебатите приключиха в 12,40 часа. Вотът ще бъде гласуван по същото време утре в пленарна зала.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *