Девет партии подадоха документи днес за регистрация за местните избори

Това съобщиха на пресконференция от Централната избирателна комисия, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
 
Първи, още в 9.00 ч. сутринта бяха ГЕРБ. Документите на управляващата партия подадоха вицепремиерът Цветан Цветанов и председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова.
Останалите дали молби за регистрация по реда на подаване са:
-Български демократически форум
-Обединена Социалдемокрация
-Съюз за Пловдив
-ВМРО-НИЕ
-Земеделски съюз „Александър Стамболийски“
-Европейска сигурност и интеграция
-Партия МОРЕ
-НДСВ
От днес кметовете на общини следва да проведат консултации за съставите на общинските избирателни комисии. До 13 август градоначалниците трябва да представят в ЦИК протоколите от тези консултации с изискващите се документи и предложенията на партиите, участващи в консултациите – парламентарно представените партии и НДСВ, независимо дали е постигнато съгласие за съставите на РИК или не. При липса на съгласие ЦИК ще се произнесе със свое решение.
Крайният срок за подаване молби за регистрация на политическите партии за изборите за кметове и общински съветници изтича в 17.00 ч. на 8 август.
Само регистрирани вече партии могат да участват в коалиции. Крайният срок за подаване на документите на коалициите е 18 август, а промени в тях ще се правят до 24 август.
От 9.00 ч. на 5 до 23 август ще се приемат документите за регистрация на партиите и инициативните комитети за президентските избори. В този случай се внася изборен депозит в размер на 10 000 лева по сметка в БНБ. Депозитът е безлихвен и може да бъде внесен всеки ден в рамките на работното време на централната банка, с изключение на последния ден преди края на регистрацията.
Както при местните избори, така и за президентските законът допуска обединяването в коалиции. Срокът за това е 2 септември 2011 г. След този срок са възможни промени в коалициите, но не по-късно от 20 септември. Минималният брой партии, при който една коалиция се признава за действителна, е две.
Срокът за промяна е до три дни от регистрацията, но не по-късно от 23 август.
От 5 до 23 август ще се приемат и документите за участие в изборите на инициативните документи. Изисква се нотариално заверен подпис от всеки един от членовете на инициативния комитет и два вида декларации – че няма да злоупотребяват с личните данни на участниците в подписката и, че самите те имат право да участват в изборите.
Самите кандидати за президент трябва да подадат своите регистрации в ЦИК до 17 септември.
До 11 август ГРАО има задължение да направи проверки за достоверността на събраните от партиите подписки. Подписките на деветте партии, които до този момент са подали документи, вече са предадени в службата и се проверяват. Партиите трябва да подадат списък с не по-малко от 7000 избиратели, които са се подписали в нейна подкрепа.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *