Делото за КТБ тръгна, макар и със скърцане

Делото за КТБ тръгна не без затруднения, но все пак специализираният наказателен съд реши то да се води при отсъствието на основния обвиняем Цветан Василев. Сутринта времето на магистратите бе посветено на разпоредителното заседание по делото, като в него трябваше да се изчистят евентуални процесуални пречки, които нарушават правата на подсъдимите.

Адвокатите на бившия банкер Цветан Василев изразиха позиция, че той е нередовно призован и поискаха делото да бъде отложено. Те отбелязаха, че има процедурни нарушения от страна на сръбските власти, които със съдебна поръчка от България са му връчили документите по делото, както и че Василев не е получил и не се е запознал с гражданския иск по делото.
Представителите на държавното обвинение, сред които е и ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев, заявиха, че няма пречки делото да започне, като допълниха, че Цветан Василев е редовно призован и фактът, че в момента срещу него се води дело по екстрадиция в Сърбия, не е причина той да не се яви на днешното заседание.
След едночасово съвещание съдът определи, че не са налице процесуални пречки за даване ход на разпоредителното заседание. Според съда Василев е редовно призован и ако той иска да присъства лично по делото, би могъл да заяви пред сръбските власти, че иска да бъде екстрадиран у нас. Съдът определи, че няма пречка делото да се води в отсъствието на Василев и допълни, че не е налице непреодолима правна и фактическа пречка за неявяването му.
Пред медиите Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев, коментира, че правата на подзащитния му са били нарушени и той не е бил призован редовно. По думите му, Василев може да поиска официално от сръбския съд да бъде екстрадиран в България, но на границата ни ще бъде задържан, защото е търсен от Интерпол, а той не иска да го докарат като задържан у нас. Той допълни, че ако Василев дойде в страната, ще му бъдат повдигнати още две обвинения – едно за пране на пари, каквото има и съпругата му, и за присвоителна дейност преди 2011 г., по отделени материали от делото КТБ. Адвокат Симеонов каза още, че е имало поръчки за ликвидирането на Василев, включително в Сърбия, като в един период той е бил охраняван от сръбската полиция.
Прокурор Гешев заяви пред журналисти, че няма процесуални нарушения в призоваването на Василев. По думите му, ако той е искал, е можел сам да дойде в България, но тъй като не го е направил, държавното обвинение е поискало Сърбия да го екстрадира. „Цветан Василев се крие в сръбската държава и тя в продължение на три години, по някакви причини, не бърза да го екстрадира в България“, каза Гешев и допълни, че ако прокуратурата не е искала Василев да участва в делото, е нямало да иска екстрадицията му.
Той отрече по делото за КТБ да има намесена политика. Също така каза, че няма информация да има други дела в специализираната прокуратура срещу Цветан Василев. Гешев коментира още, че част от адвокатите на обвиняемите не искат процесът да тръгне и да се види какви доказателства има в кориците на делото. Според него няма пречка съдът да приключи делото за КТБ в разумен срок. И заяви, че ако съдът прецени, може да разпита Цветан Василев чрез видеоконферентна връзка, но според него има процесуални пречки това да се случи.
По време на разпоредителното заседание, което продължава и в момента, беше поискан отвод на прокурор Даниела Начева от адвокатите на Василев. Причината е, че името й стои като автор на електронен документ, който представлява гражданския иск на синдиците на КТБ. Съдът прецени, че тези твърдения не са обосновани с никакви доказателства освен предоставена снимка. И прие, че липсва доказателства прокурор Начева да е подпомагала писането на гражданския иск.
Синдиците на КТБ поискаха да се конституират като граждански ищец по делото с един общ иск, който съдържа 145 отделни граждански иска за над 2 млрд. лв. Според част от адвокатите на подсъдимите съдът не трябва да позволява това, защото вече има над 140 предявени граждански иска в Софийски градски съд със същото основание и за същите кредити, както и че има съвпадения между тях и този иск, който сега се иска да бъде приет. След съвещание съдът отказа да присъедини като страна по делото синдиците, защото това ще доведе до забавяне на делото.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *