Ден на гнева: Протест в музеи, библиотеки и галерии

„Ден на гнева“ в цялата страна. Служители в музеи, библиотеки и галерии излязоха на протест за по-високи заплати и повече пари в бюджета за култура.

„Протест“, „Гневен съм“, „Стига мизерия! Стига лъжи!“, „50 години Крипта, 20 от тях без климатик? До кога?“, „За достойни доходи“ – това бяха само част от надписите на плакатите на протестиращите днес служители в библиотеки, читалища, музеи и галерии.

80% от работещите в тези културни институции участват в националния протест „Ден на гнева“ с искане за незабавно увеличаване на трудовите възнаграждения.

В Националния исторически музей протестът започна съссимволичен арестна директора проф. Божидар Димитров в кабинета му, пред който имаше „стража“, предаде БНР.

Музейните работници закачаха „протестни“ лентички на реверите си и огласиха НИМ с патриотични песни. Видеоклип показа какви биха били пораженията за музейното дело, ако не бъдат изпълнени исканията им.

„Надявам се в парламента да гласуват увеличение на бюджета, за да преминем към делигираните бюджети, което ще позволи да увелича заплатата вече аз”, коментира проф. Божидар Димитров.

Музеят обяви и ден на отворените врати. Много хора отиват, за да подкрепят протеста на служителите.Заплатата за един висококвалифициран специалист в момента емежду 450 и 550 лева.

На обяд пред Столичната библиотека се проведесимволично голямо литературно четенена писатели и приятели на библиотеката. Сред тях бяхапроф. Михаил Неделчев, Георги Константинов, Захари Карабашлиев, Калин Терзийски, Петър Чухов, Деян Енев, Йордан Ефтимов, Иван Христов, Августин Господинов, Теодора Тотева, Юлия Спиридонова, Юлия Момчилова, Петя Александрова и др.

„Всичко е по-важно от културата – пътищата, дискотеките, кръчмите и бардаците. Всичко това е по-важно, защото това е ценностната система на властта“,заяви писателят и сценарист Иво Сиромахов по повод протеста.

Протестиращите връчиха в парламента декларация с искания за увеличаване на средствата за културните институции за 2016 г.Те настояват заувеличение на работната заплата поне с 50%. Досега държавните музеи (почти всички със статут „национални“), както и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и 55-те общински музея, не са на делегирани бюджети, което ги поставя внеравностойно положениеспрямо останалите.

Около 26 милиона лева допълнително са необходимиза музеите, галериите и библиотеките в България през 2016 г., заявиха от КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Мнозинството служители в музеите и библиотеките работят на минимална работна заплата от 380 лева. Тези 26 млн. лева са за увеличаване назаплатите на служителите с до 50% и за реформи в сектора, каза председателят на КНСБПламен Димитров.

„Хората в библиотеките, музеите и галериите не могат да бъдат шумни, там се влиза на пръсти и с уважение, но това не означава, че те не трябва да бъдат чути“, коментира Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

„Между първо и второ четене ще обсъдим възможностите какво би могло да се отдели допълнително за тези национални институти“,заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, след среща със синдикатите на музейните работници.

Тя обеща разговори с Министерството на финансите, за да се видят възможностите на бюджета да се отделят „малко пари само и единствено за възнагражденията на централните институции“.

Протестът в страната

Протестът на музейните работници, служители в галерии и библиотеки в страната мина под различни форми, но повечето от участниците успокоиха, че няма да спират работа.
Много от музеите обявиха вход свободен за днешния така наречен„Ден на гнева“.

В Пловдив над 150 библиотекари и служители на читалищата излязоха на протестс високо вдигнати книги. Те настояват стартовата заплата за специалистите с висше образование да не е по-малка от 600 лв. Отделно от това местните общини задължително да дофинансират структурата с минимум 20 % от бюджета.

Работещите в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ въвВарнаказаха, че не става дума само за заплати, които от години не са актуализирани, а затова че недофинансирането води дозаплаха за опазванетона движимото и недвижимо културно наследство.

В протестите участват и служителите от Градската художествена галерия, музеите и Театрално-музикалния продуцентски център.

В Бургасблизо 150 служители на музеи, библиотеки и читалищаиздигнаха транспарант с въпрос „Докога ще бъдем оценявани за жълти стотинки“ и надписи „Искаме достойни заплати за достойния ни труд“, „Не ни унижавайте с минимално заплащане“. Те преминаха отцентралния площад до сградата на Областната управа.

Подкрепям протеста, заяви областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който се срещна с протестиращите.

„Считам исканията ви за справедливи, считам начина, по който правите тези искания, за абсолютно демократичен и допустим. Заявявам, като администратор, като политик и като човек, който е родител и който обича четенето, ще положа максималното от себе си, за да има ефект“,каза той.

По-късно към протестиращите се присъединиха и музикантите от Бургаската опера.

В музеите, галериите и библиотеките у нас работят общо около 4600 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *