Депутатите приеха бюджета за 2010 година

© Снимка:БГНЕС

Дянков до последно се опитваше да накара началника си да влезе в час

Точно в 2 часа и 13 минути рано тази сутрин, след почти 17 часа дебати, парламентът прие на второ четене бюджета за следващата година. Финансовият министър Симеон Дянков го нарече „крачка към излизането на страната от икономическата криза“, а премиерът Бойко Борисов посочи,че на всички се искатой да бъде с повече пари, но трябва да се съобразяват с реалността.

В бюджета са заложени над 17 милиарда приходи, 15 милиарда от които са планирани да бъдат от данъци. Почти 8 милиарда лева са заложените разходи за догодина. Прекитеналози няма да се променят, а осигуровките се намаляват с 2 процента. Увеличават се акцизите върху цигарите и данъкът върху хазарта. Приходите от увеличението на хазартния налог ще отидат за лечението на онкоболни и за техника за хемодиализа.
Депутатите увеличиха средствата за здравеопазване със 70 милилиона лева. Въпреки направените предложения заповече пари побюджетите на почти всички министерства, никой не получинад предвиденото.
Парламентът намали с 10 милиона лева първоначално заложения бюджет на Българската академия на науките и оставиданъчното облекчение за младите семейства с ипотека.
Депутатите решиха още физическо лице, което е задължено, но не декларира или декларира невярна информация за доходите си, да се наказва с глоба в размер на 10 на сто от декларираната сума.
Според финансовия министър Симеон Дянков, бюджетът за следващата година гарантира финансовата стабилност. Министър – председателят Бойко Борисов пък благодари на депутатите, че макар и в този късен час са приели закона за средствата на държавата.
Народното събраниеще гласува на второ четене бюджета на Държавното обшествено осигуряване, в който 85 на сто от всички разходи догодина ще са за пенсии. Осигурителната вноска ще бъде намалена с 2 процента. На 420 лева се увеличаваминималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Размерът на обезщетенията за болнични, безработни, майките с деца до 2 години и бременните се запазват на ниватаот тази година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *