Депутати щъкат в командировка до Замбия и Мадагаскар

Депутати днес „за бой се стягат“ и всеки месец хазната пести по 213 000 лева от това, че парламентът не работи в момента. Така за два месеца сумата, която ще се събере, е 426 666. А за после ще видим…

База за тези сметки са изхарчените от депутатите пари за командировки и посрещането на гости от чужбина през последните две години. В тази сметка не влизат редовните разходи за заплати на депутатите, поддръжка на сградите и т.н. Като цяло сумарният бюджет на парламента е 53 млн. лв. годишно, или средно 4,416 млн. на месец.
Справка показва, че за две години работа 43-тият парламент е изхарчил над 5,120 милиона лева за командировки в чужбина, пътувания в страната и представителни разходи.
Има екзотични маршрути, по които само избрани депутати са пътували. Сред тях са Замбия и Мадагаскар. До Замбия е летял съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов – за среща на парламентарните секретари, а до остров Мадагаскар – трима депутати по линя на франкофонството.
Но като цяло народните избраници са пътували два пъти повече в страната, отколкото навън. Малко над 1 милион лв. са похарчени за задгранични командировки срещу 2,8 милиона за пътувания до избирателните райони. Автомобилите на Народното събрание са изминали до избирателните райони на депутатите и обратно впечатляващите 1 милион и 200 хиляди километра.
Пари се харчат и за домакинства на срещи. Над 1 млн. за две години са дадени за посрещане на гости и организиране на мероприятия.
Въпреки това, направените от депутатите разходи са едва една десета, от това което държавата се готви да похарчи за изборите на 26 март – цели 50 млн. лв.
Добрата новина все пак е, че в парламентарната хазна има и приходи. Около 200 000 лева са събрани от глоби за неоправдани депутатски отсъствия. Това означава, че всеки депутат е платил средно по около 1000 лева за самоотлъчки.
За две години десет депутати от различни политически цветове, сред които е и  Делян Пеевски, така и не са събрали кураж и да поискат думата, дори и за дуплика,  от парламентарната трибуна.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *