Десетият софийски мол е продаден за 23 млн. евро.

Вторият люлински мол и последният от строящите се в София – Plaza West, вече е с нов собственик и по него отново се работи. Гръцкият фонд за имоти NBG Pangаea е придобил 89.4% от търговския център за 23 млн. евро. Сделката идва след известно забавяне – преди почти година Комисията за защита на конкуренцията я разреши. Продажбата на собственика на незавършения обект „Стърлинг пропъртис България“ е била финализирана в края на септември тази година, съобщава Property Xpress. Сумата, за която е придобит молът, е с около 10 млн. евро по-ниска от първоначално обсъжданата преди година. През януари гръцкият фонд беше заявил, че покупка ще има само при готов търговски център, но тъй като строежът остана недовършен, това явно е довело до по-ниската цена.

Откриването на мола беше обявено за тази есен, но беше отложено. За Plaza West това е поредно забавяне – първоначално търговският център трябваше да отвори още през пролетта на 2014 г. Все още не е ясно кога новият собственик ще открие отдавна чакания обект. Предвид раздвижването и присъствието на строители на обекта по-скоро догодина София ще има своя десети мол. Пазарът обаче е наситен и от години план за нов голям търговски център не е обявяван.

В сделката интересен е и продавачът – гръцката Marinopoulos, която държи магазините на Carrefour в България. Те от месеци са полупразни, а доставчици искат фалита на местното дружество „КМБ България“. Тъй като сделката за мола е приключила през октомври, а магазините на веригата още не са пълни, малък е шансът средствата от цената да са прехвърлени в закъсалото търговско дружество. Голям доставчик на Carrefour обаче обяви, че преди седмици е получил дължимото му, т.е. част от парите може и да са използвани в това направление. Иначе Marinopoulos се оттегли и от други свои бизнеси в страната – в средата на годината продаде българските заведения от кафе веригата Starbucks на полската AmRest, преди това загуби франчайз обектите на Marks&Spencer.

Сделка на две фази

Дружеството купувач NBG Pangaea е регистрирано от собственика на ОББ – Националната банка на Гърция, през 2010 г. Към момента притежава и управлява портфолио от имоти, в което влизат почти всички основни административни сгради на банката, както и нейните клонове в различни градове в Гърция. В края на 2013 г. 66% от акциите на NBG Pangaea на стойност около 653 млн. евро бяха прехвърлени на Invel Real Estate – базирана в Англия компания, специализирана в инвестиции в имоти и преструктуриране на проекти.

От дружеството купувач са посочили в свой отчет, че на база на предварителния договор от 30 септември 2014 г. на 27 февруари компанията е завършила придобиването на новосъздаденото дружество „Плаза Уест 2“ АД, което притежава приблизително 9 хил. кв.м от мола, за 11 млн. евро. Това е била първа фаза на споразумението. Във втората, която е била приключена на 30 септември, компанията е придобила другия голям акционер – „Плаза Уест“ ЕАД, за 12.3 млн. евро. Уточнено е, че определени условия не са били изпълнени от продавача „Стърлинг пропъртис България“, част от Marinopoulos Group.

Според NBG Pangaea през септември 2014 г. компанията се е договорила със „Стърлинг“ да придобие двете новоучредени дружества, където са апортирани земята и 90% от недовършената сграда на мола за общата сума от 33 млн. евро, от които 6.6. млн. евро са предплатени. Сега десет милиона от цената явно не са платени, защото активът не е завършен. При апорта оценката на земята и сградата е била общо 29.3 млн. лв., става ясно от документи в Търговския регистър. Общата площ на Plaza West e 25 хил. кв.м, от които приблизително 23 хил. са притежавани от дружествата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *