”Дефиле на младото” вино започна в Стария град

„Дефиле на младото“ вино започна днес в Стария град на Пловдив. В уникалната атмосфера на седем от възрожденските къщи на Трихълмието 17 винарски изби от цялата страна ще покажат най-добрите вина от Реколта 2009.
Празникът ще се състои за първи път и се организира от Съвета по туризъм в Пловдив с подкрепата на общината, НЛВК, местни медии и БТА. Това съобщи Радина Стоева – секретар на Съвета по туризъм.
По думите на Стоева идеята е да се съчетаят възрожденският дух на Стария град и младото вино и да се привлече интересът на хотелиери, ресторантьори, туристически агенции, културни центрове и почитатели на виното към българските марки.
Официалното откриване се състоя днес в 11.00 часа в Етнографския музей. Дегустациите и презентациите ще продължат и утре. В програмата на форума са включени и бизнес-срещи между производители, енолози и търговци.
Посетителите на празника ще могат да дегустират вината срещу билет от 3 лева, който ще важи и за двата дни. На трите входа на Стария град ще има урни, в които ще се гласува за най-добро вино в различните категории бяло, червено и вино розе.
Всички участващи винопроизводители ще получат грамота, а победителите в отделните категории – специални отличия. Комисия от Европейския рицарски орден на виното – „Консулат България“ ще отличи фаворитите за съответните вина със „Златен рицарски граал“ и със „Сребърен рицарски граал“, уточни Радина Стоева.
Освен дегустацията всеки посетител ще може да си купи от показаните вина – от евтини трапезни напитки до лимитирани серии, обясни Стоева. „Дефилето на младото вино“ ще бъде съпътствано и с изложба на пловдивските художници и карикатуристите в Балабановата къща, които ще продават свои произведения, тематично насочени към виното и радостта от него.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *