Децентрализираните финанси бележат все по-голям ръст

 Секторът на децентрализираните финанси (DeFi) направи ново постижение през последните месеци. От април 2020 г. стойността на заключените средства вече е повишена значително, като през октомври достигна 15 милиарда долара. Основна предпоставка за развитието на иновативните финансови платформи е повишаващата се нестабилност повреме на коронавируса и последвалата втора пандемична вълна, която насочи вниманието на обществото и бизнесите към търсене на нови финансови решения. Това посочи Паскал Таларида /на снимката/, главен изпълнителен директор на Jarvis, по време на уебинар на тема „Децентрализирани финанси (DeFi) и новите перспективи пред блокчейн“.

Протоколът Maker е сред най-мащабните проекти в областта на DeFi със заключени над 2,75 милиарда долара. След него се нарежда и WBTC (централизиран протокол, който поради широката си употреба в DeFi може да се причисли като продукт на децентрализираните финанси), заключил в себе си над 2.20 милиарда долара. Проектът Compound пък бележи положителен ръст от 4,19% за последните месеци със съдържащ средства, възлизащи на над 1.60 милиарда долара.

DeFi е тук, за да остане. Все повече хора инвестират и развиват своите пулове в тази област, макар и пространството да става все по-пренаселено. Много токени и монети, свързани с DeFi инфраструктурата, бележат голям ръст през последното тримесечие на годината, като развитието им задминава дори биткойн“ , споделя Паскал Таларида.

Блокчейн технологията притежава ресурса да оптимизира значително паричните потоци както на бизнесите, така и на растящите сектори. Чрез изграждането на прозрачна екосистема с отворен код, сделките и движението на средствата се извършват директно, без наличието на допълнителни финансови посредници. В една подобна среда всеки доставчик на ликвидност има своя икономически стимул да представя точна информация, а това значително намалява шансовете за невалидни сделки, тайни споразумения и финансови загуби.

Целта на DeFi не е да измести традиционните финансови системи, дори и необанките. Идеята е да се създаде паралелна инфраструктура, която да предостави нови възможности на потребителите. Присъствието на подобен тип финансови решения оказва реално влияние върху секторите, така и върху живота на всеки един от нас. Те могат да бъдат достъпни за всички хора“, допълва Паскал Таларида.

Експертите в DeFi трейдинга прогнозират все по-осезаемо дигитално трансформиране на процесите във финансовия сектор през следващите месеци.

 

Петя ГЕДЖЕВА 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *