„Дженерал мотърс“ обяви половин милиард произведени коли

Американският автомобилен гигант „Дженерал мотърс“ обяви рекорд с произведени 500 млн. автомобила от основаването на компанията през 1908 г. досега.

През 2009 г. GM беше на ръба на оцеляването и обяви фалит. Тя обаче се спаси от закриване с мащабен план за преструкттуриране и сериозна държавна помощ.

Сега обаче изглежда, че тежките времена са в миналото.

Преди седмица компанията обяви, че ще инвестира 5,4 млрд. долара, за да осигури появата на следващото поколение автомобили на американския пазар.

От юни 2009 г. насам GM е обявила инвестиции в рамките на почти 17 млрд. долара в САЩ и близо 37 млрд. на световно ниво – сред които 5,75 млрд. в Мексико, 1,5 млрд. в Канада и 12 млрд. в райони, различни от Северна Америка.

Компанията произвежда автомобили в 30 държави и има под шапката си десетки марки – като „Шевролет“, „Кадилак“, „Буик“, Джи Ем Си, „Холдън“, „Опел“, „Воксхол“ и др.

Към момента най-важен пазар за нея е Китай, където GM има 11 джойнт-венчъра и две собствени дъщерни компании.

Стотици иновации са били въведени именно от „Дженерал мотърс“: първият V8 двигател, първата автоматична скоростна кутия, първите манекени за краш тестове, както и първите въздушни възглавници в сериен автомобил, припомнят от автомобилния производител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *