Джордж Сорос: Властите имат три месеца, в които да поправят грешките си

Дори по-красноречив е фактът, че доходността на британските облигации за 10 години никога не е била по-ниска в 300-годишна история, а рисковата премия на испанските облигации бележи нов връх. Това казва в своя реч американският милиардер – филантроп Джордж Сорос. Той е бил участник в конференция в Тренто, Италия, в събота. Речта му е качена наличния му сайт.. Според експертът, реалната икономика на Еврозоната се влошава, докато Германия процъфтява. Това означава, че отклонението е все по-широко.
По моя преценка властите имат три месеца, през които те все още могат да поправят грешките си и да обърнат настоящите тенденции. Под „властите” имам предвид главно германското правителство и Централната банка на Германия, защото при криза кредиторите държат властта и нищо не може да се направи без подкрепата на Германия, коментира Сорос.
По повод случващото се в Гърция, американецът заявява: „Аз очаквам, че гръцката общественост ще бъде достатъчно уплашена от перспективата на експулсиране от Европейския съюз, за да даде макар и малко мнозинство на коалицията, която е готова да изпълнява сегашното споразумение с ЕС, МВФ и банките кредиторки”.
Според Джордж Сорос, след трите месеца и германската икономика също ще отслабне и ще е още по-трудно за канцлера Ангела Меркел да убеди германската общественост да приеме допълнителни отговорности към Европа.
„Ние трябва да направим каквото можем, за да убедим Германия да покаже лидерство и да запази Европейския съюз този фантастичен обект, който трябва да бъде. Бъдещето на Европа зависи от това”, завършва речта си Сорос.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *