Димитъp Радев: БНБ взе навреме мерки, за да няма риск с кредитите

„България в момента е във възходящата фаза на натрупване на риск. Запазването на финансовата стабилност, което е една от основните задачи на централните банки, не би било възможно, ако те не могат да го диагностицират навреме. Затова БНБ взе решение да активира и след това да повиши нивото на нашия контрацикличен капиталов буфер“.Димитъp Радев: БНБ взе навреме мерки, за да няма риск с кредитите.

Резултат с изображение за bnb radev

Това заяви управителят на централната банка Димитър Радев на конференция в София с участието на банкери от цял свят. Според последното решение банките ще заделят по 0,5% от всеки рисков кредит от 1 октомври т.г., а от април догодина -1%.

Радев е посочил още, че у нас паричният режим може да бъде разглеждан като традиционен, като основната цел на централната банка е да поддържа стабилността на националната парична единица, информира в.24часа.

Кризата от 2008 г. е дала на централните банки нови задачи и инструменти, за да поддържат стабилността. Тяхната намеса обаче е ефективна само ако навреме се диагностицира смяната на посоката на цикъла. Около това мнение са се обединили представителите на централни банки, на ЕЦБ и БНБ на конференцията в София. Поводът за нейното провеждане са 140 г. от създаването на БНБ.

Дискусията събра генералния мениджър на Банката за международни разплащания Агустин Картенс, Вирал Ачаря – подуправител на централната банка на Индия, Олдрич Дедек от УС на чешката централна банка, заместник- генералния директор на ЕЦБ Фатима Пириш, управителят на датската централна банка Ларс Роде, председателя на управителния съвет на швейцарската централна банка Томас Джордан, и управителя на централната банка на Австрия Евалд Новотни.

 

 

financebg.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *