Директорът на „Лъки инвест“, Атанас Марински : Загиналите миньори вероятно са проявили несъобразяване при забурването в забоя

Пловдив /КРОСС/ Двадесет и осем години съм в управлението на мините, точно такава причина за инцидент под земята не съм преживявал, заяви изпълнителният директор на фирмата – собственик на мина „Джурково“, „Лъки инвест“ пред Информационна агенция „КРОСС“. Двамата загинали миньори са извършвали буквално последните операции за смяната си, когато се е случил взривът. Вероятно са подценили обстоятелството, че само преди две работни смени на същото място в забоя е извършвано забурване и по принцип е абсолютно забранено да се правят пробиви с бургии в опасна близост до тези отвори, гласи работната версия за инцидента от миналата нощ.
Башев и Асенов са влезли в забоя на галерията на дълбочина около 250 метра около 16.30 часа, инцидентът с взрива става по-малко от час преди края на смяната им, обясни още Марински. Миньорите най- вероятно не са видели и са нямали и представа, че е възможно да има по отворите остатъчен взривен материал и със забурването са предизвикали смъртта си. Имало е и други миньори, но в различни разклонения на галериите, на фаталното място са били само Башев и Асенов. И двамата са преминали през изричен инструктаж по безопасност, сочат първите проверки след трагедията.
Цяла нощ на място е работил следствен екип и пристигнала проверка от Главна инспекция по труда, едва след разрешение на следовател телата са изнесени и транспортирани за съдебно-медицинска експертиза.
Близките на Башев и Асеновград ще получат полагащите се застраховки, всеки сред но по около 150 000 лева, потвърди още инж. Атанас Марински. Те са имали много добър професионален опит, единият буквално е прекарал живота си в мините с 24 години стаж, вторият с почти 10 години по рудниците.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *