Днес е ден на миньора, отрасълът е начело в износа

Днешният празник на миньорите е и повод за редовната равносметка в сектора, която се прави от националната минно-геоложка камара.

Според нейният отчет добивът на полезни изкопаеми у нас се е повишил с 12 процента през изминалата 2015 година. Това  скок е свеобразен рекорд  за последните 10 години, рапортуват браншовиците, чиято организация отбелязва днес и четвърт век от нейното създаване.
Най-голям скок – от 24 на сто, е регистриран при добива на индустриални минерали. Увеличение има и при добиването на инертни и строителни материали – със 17 процента, на твърди горива – с 13 на сто и на метални полезни изкопаеми – с 4 процента. Освен вече традиционния спад при течните горива, с близо 11 на сто е намалението при първенеца от предишните две години – подотрасъла на скално-облицовъчни материали. Тук има още един проблем, че в отделни райони на страната незаконният им добив достига до 90 процента, казва председателят на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков
Тази цифра важи за отделен регион, за отделни области в страната като концентрация на незаконен добив. Нашето предложение на Камарата е незабавно да се направи допълнение на Наказателния кодекс и да се инкриминира незаконния добив на подземното богатство.
Иначе с най-висок принос към общата стойност на продукцията на минерално-суровинната индустрия е добиването на метални полезни изкопаеми – с 52 процента, и добивът на въглища – с 31 на сто. В износната листа на страната индустриалните минерали и скално-облицовачните материали заемат водещо място през последните години, догонвайки химията и хранително-вкусовата индустрия.
Стефан ПРОНЧЕВ

2 thoughts on “Днес е ден на миньора, отрасълът е начело в износа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *