Добивите на суров петрол извън ОПЕК нарастват

Добивите на суров петрол от Саудитска Арабия през юли са били намалени и това е една от причините по време на търговията във вторник петролните фючърси поскъпват с над 1,5%, след като тази информация от преди дни се потвърди.Тази новина идва в момент, когато остават в сила притесненията около глобалните петролни доставки с оглед на подновените от САЩ икономически санкции спрямо един от водещи световните износители на черно злато в лицето на Иран.

Саудитска Арабия заяви пред Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), че е съкратила през юли добивите на суров петрол с 200 хил. барела на ден до 10,29 млн. барела. Самата ОПЕК, използвайки вторични източници, представи в понеделник своя редовен месечен доклад, според който производството на Саудитска Арабия е било малко по-високо в размер на 10,39 млн. барела дневно. И двете данни обаче предполагат, че лидерът на ОПЕК вероятно желае да бъде избегнато повтаряне на проблема с глобалното свръхпредлагане, което беше в основната на доста ниските цени през последните няколко години. Според някои анализатори, Саудитска Арабия не е заинтересована да види цени на петрола сорт брент под 70 долара за барел. По-слабите саудитски добиви съвпадат с очакванията за намаляване на износа на ирански петрол на фона на подновените санкции на Вашингтон спрямо Техеран.

Всичко това допринася за солидно поскъпване на петролните фючърси по време на днешната търговия с оглед и на известна стабилизация на турската лира, която поскъпва с около 5% спрямо долара, тъй като това се отразява позитивно на общия инвеститорски риск-апетит на глобалните капиталови пазари. Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през октомври нараства с 1,69% към 73,85 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през септември – с 1,6% към 68,30 долара за барел.

Глобалното петролопроизводство през юли обаче нарасна с 680 хил. барела на ден, докато добивите само в рамките на ОПЕК се увеличиха с 41 хил. барела до 32,32 млн. барела дневно въпреки намаленото предлагане от страна на Саудитска Арабия.

Трябва също така да се има предвид, че добивите на суров петрол извън ОПЕК и особено в САЩ, нарастват бързо, ограничавайки търсенето на петрол, добиван от картела. Според ОПЕК предлагането на суров петрол извън картела ще нарасне с 2,13 млн. барела дневно през следващата година, което е с 30 хил. барела повече, отколкото в предходния анализ на базираната във Виена организация. Голяма част от този растеж се очаква да дойде от нови шистови добиви в САЩ.

Енергийната информационна администрация на САЩ заяви също в понеделник, че прогнозира производството на петрол в седемте основни американски шистови находища да нарасне още през септември с 93 хил. барела до 7,52 млн. барела на ден.

Според данни на петролния картел, добивите в Русия пък са нараснали през юли с 20 хил. барела до 11,27 млн. барела на ден. В същото време ОПЕК очаква увеличение на световното потребление на петрол догодина с 1,43 млн. барела на ден, но при нарастване с 1,64 млн. барела в рамките на 2018-а година. И двете прогнози са с около 20 хил. барела по-ниски, отколкото в предходния доклад.

 

Петко ГЕРЕНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *